Ogród Grochowskich w Radkowie
Grunwaldzka 43, 57-420 Radków
Wstęp bezpłatny.
Wspaniale położony na stoku, z cudnym widokiem na majaczący w oddali Szczeliniec , ma tę przewagę nad innymi ogrodami, że teren 'współpracując z Kasią i Tomkiem, pozwolił na stworzenie niebanalnego miejsca. Jednoczesśnie, nie jest to teren łatwy, więc kształt ogrodu i poszczególnych pokoi, wymuszony jest niejako przez górskie warunki. Nie chciałabym też, aby ktoś pomyślał, iż jest to założenie na miarę Wojsławic.... Tak nie jest, bo ogród w Radkowie jest ogrodem wiele mniejszym i kameralnym, ale jednak wartym odwiedzenia.
Ostatnio powstałym miejscem jest położona na słonecznym stoku rabata trawiasta, której nieco kosmicznego charakteru nadają podesty-ścieżki o kształcie koło. Był to kapitalny pomysł i gdy rośliny się rozrosną, będzie to jedna z najpiękniejszych rabat trawiastych, jakie widziałam. Wielkim plusem i ułatwieniem, jest brak konieczności skupienia się na ograniczonym terenie, bo miejsca jest jeszcze sporo , więc można to i owo dodać.
Wejście od strony drogi przy domu na podnóże rabaty z trawami....
... a potem wchodzimy pod górę po drewnianych kołach. Z każdego z nich możemy podziwiać piękne widoki na Góry Stołowe a niektórzy zwiedzający czują sie, jak tańczący z trawami
Gdy dotrzemy na górę i nasycimy się widokiem, możemy wybrać wśród wystawionych tam , trawy, jakie nam się spodobały...Bogactwo miskantów (ale i innych gatunków) spowodowało u mnie bicie serca , więc chyba z 2 godziny buszowałam , wybierając trawy do mojego ogrodu.
Jak widać na zdjeciach, gleba ma zadziwiający, czerwony kolor, sprawiający wrażenie, iż nie jest to dobre miejsce na ogród. Okazało sie , że nie mam racji, ale może wstąpi tu Tomek i skreśli kilka słów i na ten temat.
Gdy zawrócimy w stronę domu, znajdziemy się na terenie 'głównego' ogrodu i rozciągnie sie przed nami taki, kipiący roslinami widok...
Po drodze mijamy niewielkie, nieco dzikie oczko wodne Niezbyt wielkie, ale bardzo naturalne i me gusta
Oczywiście oczko ma swojego lokatora
Przy oczku zgromadzone są rośliny cieniste - nie jest to jakaś oszałamiająca ilość gatunków.odmian, ale wszystko jest tak naturalnie skomponowane, że wydaje sie, iż to sama Matka Natura umieściła tutaj te rośliny
Gdy miniemy oczko, rozpoczynamy zwiedzanie poszczególnych pokoi ogrodu Kasi i Tomka....A jest co oglądać, więc ciesze się, iż Radków - ogród i szkółka - będą jednym z celów podczas naszego zlotu w 2017r
cdn