Wasze kłosowce są wspaniałe! Dzięki Waszemu doświadczeniu i wpisom mogę teraz spokojnie przenieść mojego w bardziej eksponowane miejsce. Rośnie sobie taki maluszek w cieniu, a mimo to zakwitł, choć w ogóle do niego nie zaglądałam! Wspaniały jest aromat i smak jego liści – idealny na anyżową herbatę!
Wyszukałam trochę informacji o nim:
Kłosowiec 'Blue Fortune', znany też jako mięta anyżowa lub hybryda mięty. To popularna roślina ozdobna i miododajna, ceniona za intensywny, anyżowo-miętowy zapach liści i kwiatów. Poniżej szczegółowy opis.
Wygląd
Liście: Owalne lub lancetowate, spiczasto zakończone, z ząbkowanymi brzegami – przypominają liście lipy, ale są mniejsze i bardziej wydłużone. Jasnozielone, z srebrzystym odcieniem od spodu. Wydzielają silny, przyjemny aromat (mieszanka anyżu, lukrecji i mięty) po roztarciu – stąd skojarzenie z "miętą". Jak dla mnie to najsilniejsza jest nuta anyżu, absolutnie rewelacyjna.
Kwiaty: Duże, gęste kłosy (kolby) o głębokim fioletowo-niebieskim kolorze, przypominające butelki szczotki. Kwitnie obficie od lipca do września (czasem do października), przyciągając pszczoły, motyle i trzmiele.
Pokrój: Strzeliste kępy o wysokości 60-90 cm i szerokości ok. 45 cm. Łodygi wyprostowane, kwadratowe w przekroju (typowe dla rodziny jasnotowatych, jak mięta).
Uprawa i pielęgnacja
Stanowisko: Pełne słońce (min. 6 godz. dziennie). Toleruje lekki półcień, ale wtedy kwitnienie jest słabsze.
Gleba: Przepuszczalna, umiarkowanie żyzna, lekko zasadowa lub obojętna. Nie lubi ciężkich, gliniastych gleb – dodaj piasek lub żwir dla drenażu.
Podlewanie: Umiarkowane; odporna na suszę, ale w pierwszym roku po posadzeniu wymaga regularnego nawadniania. Unikaj zalewania, bo korzenie gniją.
Nawożenie: Wiosną nawóz wieloskładnikowy dla bylin (np. z potasem dla lepszego kwitnienia). Letnie nawożenie co 4-6 tygodni.
Zimowanie: Mrozoodporna (strefa 5-9, w Polsce do -20°C), ale w pierwszym roku okryj gałązkami iglastymi. Dorosłe rośliny zimują bez okrycia.
Rozmnażanie: Przez podział kęp wiosną lub sadzonki pędowe latem. Łatwo się rozrasta, ale nie jest inwazyjna.
Choroby i szkodniki: Rzadko atakowana; czasem przędziorki w suchym powietrzu – zraszaj liście.
Zastosowanie
W ogrodzie: Idealna na rabaty bylinowe, obwódki, ogrody naturalistyczne lub ziołowe. Ładnie komponuje się z lawendą, szałwią, jeżówką czy trawami ozdobnymi. Przyciąga zapylaczy, wspomagając bioróżnorodność.
Inne:
Liście i kwiaty jadalne – do herbat ziołowych, sałatek, deserów czy jako naturalny repelent na komary. Ma właściwości lecznicze: wspomaga trawienie, łagodzi stres (używać ostrożnie, jak każdy zioło).
Ciekawostka: Odmiana wyhodowana w Holandii w latach 80. XX w. jako krzyżówka anyżu chińskiego i kopru anasonowego. Nagrodzona m.in. Great Plant Pick.