U mnie właśnie kwitnie czerwone Hippeastrum NN oczywiście z marketu za 10, zł
cebulka nie taka wypasiona ale nastrój poprawia .
a w donicy jako trawa rosną i czekają na lepszą pogodę niebieskie szafirki /z przeceny po1,5doniczka / 2 doniczki pójdą do ogrodu.
Czekam jeszcze na pokazanie kwiatków białego Hippeastrum -lada moment zakwitnie
.
Śliczne,niestety moje nie chcą kolejny raz zakwitnąć
a karmisz;) i stosujesz okres spoczynku?
Ja swoje wyrzucam na balkon jak minie obawa przymrozków, dokarmiam nawozem, od października-listopada przestaję w ogóle je podlewać i zabieram do domu zwykle w okolicach początku grudnia (lekki przymrozek cebulom nie szkodzi), zwykle mają już zaschnięte (albo ścięte przez przymrozek) liście. Z braku miejsca wyjmuję z doniczek, czyszczę z ziemi i liści i część wrzucam do szuflady w lodówce (te zakwitną mi później, bo niska temperatura hamuje ich rozwój), a reszta trafia akurat do szafki w kuchni (nie musi być kuchnia:)), ma być sucho i powyżej zera). Jak widzę, że zaczynają wykazywać objawy życia, czyli w przypadku tych z kuchennej szafki po ok. 4 tygodniach zaczynają wypuszczać liście/pąki kwiatowe (zależy od odmiany, niektóre najpierw wypuszczają pędy kwiatowe potem liście, inne odwrotnie) to wsadzam do ziemi, stawiam na parapet, umiarkowanie podlewam, po przymrozkach wynoszę na balkon...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Cale lato stały na tarasie i były zasilane tak jak pelargonie.we wrześniu przestałam podlewać,wstawiłam do garażu, stały do stycznia,w styczniu wsadziłam do ziemi,podlewam i zasilam i mam cudne liście
Cale lato stały na tarasie i były zasilane tak jak pelargonie.we wrześniu przestałam podlewać,wstawiłam do garażu, stały do stycznia,w styczniu wsadziłam do ziemi,podlewam i zasilam i mam cudne liście
to już zostaje tylko czekać
One często "strajkują" w kolejnym sezonie po kupnie, tak, jak inne cebulowe z ekstensywnych hodowli ale potem przestawały grymasić.
Hippeastrum to jedne z moich ulubionych roślin. Kilka już pokazało kwiaty, a że miały po dwa pędy kwiatowe to trochę dłużej cieszyły oczy. Niektóre teraz kwitną a inne mają dopiero pąki.
'Gervase'
'Intokazi'
'Minerva'
'Mount Blanc'
'Nymph'
'Red Lion'
'White Garden'
Pozdrawiam, Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Pani Bestia, wojtek, janka.p, DorotaZ, Borislava.Kirilova