Asia2 napisał:
Uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez Joasię Gałązkę - Offgrodniczkę, pt. "Zjedz ten storczyk" traktujących o kwiatach jadalnych. Rewelacja!
W 2017 roku, w Wojsłąwicach, , jednym z tematów wykładów były kwiaty jadalne. Ten wykład prowadził Tomek Dymny, pracownik arboretum . Dzień ten opisałam w wątku o Arboretum Wojsławice.
Tomek rewelacyjnie przygotował się do tego dnia - zamarynował m.in pąki liliowców (tak, są jadalne), próbowaliśmy tez ciasteczek z kwiatami lawendy i nagietka. Ja z kolei, na IX tego roku, szykuje marynowane pastorały paproci.
Takie wykłady z kosztowaniem zaskakujących dla nas potraw sa kapitalne, wierzę więc, ze wykład Joasi na długo zapadnie w pamięć.
Trochę fotek ze stoisk kiermaszowych na Gardenii 2018. Były one zdominowane oczywiście przez rośliny cebulowe i bulwiaste w wielkim wyborze.Na kilku stoiskach można było też kupić róże . Były sery, kiełbasy, obrusy, kosmetyki, pieczywo, chałwy w szerokim wyborze, kandyzowane owoce, wina ekologiczne

...
Hosty w kapersach...brrrr...Przestrzegam przed kupowaniem!
Wielkanoc juz blisko , więc takich akcentów na Gardenii nie brakowało
Czosnek słoniowy

jeden ząbek kosztował co prawda 10 złotych, ale był za to wielkości normalnej główki czosnku... Kupiłyśmy z Verą po jednym, na próbę. Ciekawa go jestem, bo sprzedawczyni zapewniała, że ma zapach mniej intensywny, ale właściwości takie, jak inne czosnki jadalne.
Śliczne odmianowe martagony

Aż mnie kusiło, by kupić, ale u mnie bardzo kiepsko rosną, mimo,ze odkwaszam glebę