Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Literatura o paprociach, czyli gdzie warto zajrzeć po wiedzę

Literatura o paprociach, czyli gdzie warto zajrzeć po wiedzę 2026/03/02 20:24 #356850

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 32799
dultom napisał:
A ja mam takie pytanie do znawców: czy zetknęliście się z taką pozycją i czy jest warta kupna (dostępna na Libristo)

Osobiście się z tą książką nie spotkałem, ale chyba warto zaryzykować ;)

Mnie się udało w końcu dotrzeć do trzech pozycji opisujących, a właściwie pokazujących paprocie rosnące w Chinach. A jest co pokazać, bo rośnie tam około 2300 gatunków w tym przeszło 800 endemicznych.
Co ważne , nazwy i synonimy są w jeżyku łacińskim. Prawie wszystkie paprocie są pokazane na zdjęciach
"PAPROCIE W GÓRACH WULING W CHINACH' -Przedstawia 580 gatunków z 33 rodzin. Każda rodzina zawiera opis cech, liczbę i rodzajów i gatunków na świecie, w Chinach i Górach Wuling.

'WIDŁAKI I PAPROCIE W JINGNING' - Pokazuje paprocie występujące w tym rejonie, znanym z bogatej i unikalnej flory. Jest tu przeszło 200 gatunków paproci i widłaków, Książka jest bogato ilustrowana, a każdy gatunek szczegółowo opisany.

I najciekawsza według mnie 'WIDŁAKI I PAPROCIE CHIN'. Przedstawia wszystkie rodziny i prawie wszystkie rodzaje paproci występujących w Chinach. Książka ma przeszło 700 stron i pokazuje 1100 gatunków, w tym mieszańce, podgatunki i odmiany.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, wojtek, Katarzyna2021, Borislava.Kirilova
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.164 s.