Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) jako roślina zielarska

Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) jako roślina zielarska 2019/07/16 13:49 #170965

  • Katarzyna
  • Katarzyna Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 249
  • Otrzymane podziękowania: 753


Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum L.) to duże drzewo, które dobrze rośnie w naszym klimacie. Surowcami leczniczymi są: kora, owoce, nasiona, kwiaty, liście, pączki i pędy.
Korę należy zbierać wiosną lub jesienią z pędów. Niedojrzałe owoce w postaci owocni z nasionami powinno się zbierać w lipcu. Same nasiona czyli wybarwione na brązowo „kasztany” zbiera się w pełni dojrzałe jesienią. Kwiaty pozyskuje się na początku kwitnienia. Liście zbiera się w maju i czerwcu. Pączki najbardziej wartościowe są wczesną wiosną. Pędy najlepiej zbierać wraz z wiosennymi pączkami.
Najbardziej znanym związkiem leczniczym w kasztanowcu to escyna, jednakże kasztanowiec zawiera również wiele innych cennych związków leczniczych, m.in. eskulinę, fraksynę, kwercetynę, rutynę, alantoinę czy garbniki. Preparaty wytwarzane z kasztanowca można kupić w postaci tabletek, kapsułek, ampułek, wyciągów, maści, żeli i nalewek.
Escyna to mieszanina trójterpenowych saponin, działająca przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych, przywraca ich elastyczność, łagodzi ból.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) jako roślina zielarska 2019/07/16 13:53 #170967

  • Katarzyna
  • Katarzyna Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 249
  • Otrzymane podziękowania: 753
O właściwościach leczniczych kasztanowca ciąg dalszy.
Pąki kasztanowca wykazują działanie przeciwzapalne, odtruwające, przeciwalergiczne, wykrztuśne, moczopędne, przeciwzakrzepowe, wzmacniające naczynia krwionośne. Leczą stany zapalne przewodu pokarmowego i układu oddechowego.
Napar:1 łyżkę rozdrobnionych świeżych lub suchych pączków zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance przez 2-3 tygodnie. Można osłodzić miodem.
Preparaty z kwiatów uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają odtruwanie organizmu, regulują przemianę materii i wzmagają diurezę, hamują stany zapalne w organizmie, poprawiają krążenie mózgowe, obwodowe i wieńcowe, dlatego też podaje się, że hamują rozwój miażdżycy. Kwiaty należy suszyć w półmroku.
Napar: 1 łyżkę kwiatów zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 200 ml przez 3-4 tygodnie.
Na dobre krążenie krwi można stosować intrakt z kwiatów. W tym celu 100 g świeżych kwiatów należy zalać 500 ml gorącego wytrawnego wina. Odstawić w ciemne miejsce na 14 dni. Zażywać raz dziennie 25 ml.
Liście kasztanowca, podobnie jak kwiaty są wrażliwe na światło słoneczne i trzeba je suszyć w zaciemnionym i przewiewnym miejscu.
Preparaty z liści kasztanowca zwiększają krzepliwość krwi, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają regenerację tkanek, wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry, gałek ocznych i spojówek.
Napar z liści kasztanowca: 1 łyżkę liści zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 200 ml przez 3-4 tygodnie. Można stosować do okładów i przemywań.
Wyciągi z niedojrzałych owoców i dojrzałych nasion stosuje się w leczeniu obrzęków pooperacyjnych, urazów, zaburzeń krążenia, żylaków kończyn i odbytu, przy zakrzepach, zawałach i w profilaktyce zakrzepicy, hamują stany zapalne i odczyny alergiczne. W leczeniu hemoroidów i stanów zapalnych odbytnicy można stosować lewatywy z odwaru z niedojrzałych owoców lub nasion kasztanowca: 1 łyżkę zmielonego surowca zalać 1 szklanką wody, gotować przez 5 minut, odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić. Uzupełnić wrzątkiem część wody, która odparowała.
Intrakt: 100 g zmielonych niedojrzałych owoców (zielonych „łupin”) lub rozdrobnionych brązowych owoców zalać 500 ml gorącego wina lub alkoholu 30-40%, odstawić na 7-10 dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 5-10 ml (na wódce) lub 10-15 ml (na winie). W przypadku wystąpienia nudności przy zażywaniu preparatów z owoców kasztanowca można zmniejszyć dawkę.
Stosować również zewnętrznie do okładów, przemywania, wcierania.
Preparaty z pędów i kory kasztanowca działają ściągająco, antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, żółciopędnie, gojąco.
Odwar: 1 łyżkę zmielonych pędów lub kory zalać 1 szklanką wody, gotować przez 5 minut, odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić. Uzupełnić wrzątkiem część wody, która odparowała. Pić 4 razy dziennie po pół szklanki przez kwartał. Można stosować zewnętrznie do okładów na oczy, stłuczenia, sińce, rany i żylaki.
Ostatnio zmieniany: 2019/07/16 14:00 przez Katarzyna.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) jako roślina zielarska 2019/07/16 14:01 #170968

  • Katarzyna
  • Katarzyna Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 249
  • Otrzymane podziękowania: 753
Polecam kąpiel antyżylakową i na zmęczone nogi:
10 łyżek pokruszonej kory kasztanowca zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Przecedzić i przelać do wanny. Uzupełnić wodą z kranu by po wejściu do wanny zanurzyć całe nogi. Moczyć do momentu aż woda odczuwalnie obniży swoją temperaturę – min. 15 minut.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.144 s.