Kocanka włoska (Helichrysum italicum)
Kocanka włoska to śliczna wieloletnia krzewinka, trochę przypominająca rozmaryn. Posiada podobny iglastokształtny pokrój, jednak omszone liście mają charakterystyczną
srebrzysto-białą barwę. Czyni ją to bardzo dekoracyjną rośliną, ozdobną dodatkowo ze złocistych kwiatów pojawiających się w okresie letnim, od czerwca do lipca.
Kocanki włoskie to jednak nie tylko roślina ozdobna ale także przyprawa i zioło. Ze względu na swój zapach bywa nazywana też „curry” lub „maggi”, nie trudno się więc domyślić
jakie może mieć zastosowanie w kuchni.
Kocanka włoska to roślina ciepłolubna, potrzebująca dużo słońca. Może rosnąć w lekkim półcieniu, ale wówczas jest mniej gęsta i nie tak aromatyczna, słabiej kwitnie i gorzej zimuje.
To ostatnie jest ważne gdyż w naszym klimacie może wymarzać, choć u mnie bez problemu przetrwała kilka zim na skalniaku.
Nie jest wymagająca, potrzebuje ziemi przeciętna, przepuszczalnej; odczyn pH 6,2-6,5. Kocanki włoskie nie lubią obfitego podlewania. Lepiej rosną gdy mają za sucho, niż za mokro.
Nadaje się do uprawy w donicach oraz w gruncie. Tak jak pisałem, w chłodniejszych regionach może być zawodna ze względu na niską mrozoodporność.
Z powodu swej atrakcyjnej barwy jest wykorzystywana nie tylko w kompozycjach ogrodowych ale też w suchych bukietach.
fot. 12.01.2020
... i zdjęcia z listopada 2019 ... u mnie w ogrodzie stosowana głównie jako roślina ozdobna