Już chyba wszyscy znają moją miłość do mocnych, zielonych
sałat.
Często pisze o tym zauroczeniu i być może, odbierane jest ono, jako lekceważeniu innych host. Tak nie jest. Każdy z z hościarzy ma swoje ulubione odmiany , każdy ma swój gust a mój przez wiele lat kolekcjonowania tych pięknych bylin tak właśnie się ukształtował. Gdybym mogła mieć w ogrodzie tylko 10 host, właśnie Hoosier Dome byłaby jedną z tych wybranych dziesięciu. Nie osiąga olbrzymich wysokościowo rozmiarów, jest raczej krępa, niż wysoka, ale po Niagara Falls odziedziczyła piękną zieleń liści i ich rozmiar. Różnią się one kształtem, bo wyglądają, jak odwrócone do góry nogami wielkie, pofalowane brzeżkiem czary. Gdy po kilku latach osiągnie dojrzałość, wygląda naprawdę imponująco!
Hoosier Dome pochodzi z programu hodowlanego 'American Series" wspaniałej amerykańskiej hybrydyzerki (mojej ulubionej) Olgi Petryszyn - 'autorki' takich host jak 'Dawns Early Light','Gitchigumi','All That Jazz', 'Key West','Coal Miner', 'Blue Hawaii', 'Chesapeake Bay', 'Golden Gate'... Wiele z nich jest już w naszej bazie, lub niedługo się tam znajdzie, bo są to rośliny jak najbardziej godne polecenia.
Wspólną cechą host Olgi Petryszyn są nazwy jej introdukcji - nadawane według pewnego klucza o którym Hosta Lady tak pisze na swojej stronie w internecie :
" In naming my hostas, I try to think of them in terms of places or events in the United States. I hope you enjoy my "Americana Series" and think of the places you have seen."
W tłumaczeniu, te słowa brzmią: " Nazywając moje hosty, staram się myśleć o nich w kategoriach miejsc lub wydarzeń w Stanach Zjednoczonych. Mam nadzieję, że hosty z mojej "Americana Series" cieszą was i przypominają miejsca (w USA), które kiedyś widzieliście."
Tak więc Hoosier Dome przypominać ma sławny stadion o tej samej nazwie w Indianapolis. Kształt liści faktycznie przypomina kopułę dachu stadionu
żródło: Wikipedia
Zdjęcia z wcześniejszych lat uprawy ( 2013, 2014)
Już gdy pokazują się wiosną kły, widać, że należą do mocnej hosty
Jej liście rozwijają się powoli, według mnie, wolniej, niż innych host
Dojrzała hosta w pełni sezonu (czerwiec)
Zielone, parasolowate, z wyraźnym unerwieniem -szczegóły liści i spód/back
.