Wczoraj wysłałam ćwiczebnie posta i jednak mi zjadło, ale zrobiłam kopię i już go ponawiam:
Nie spodziewałam się takiego odzewu. Myślałam, ze tak po cichutku będę sobie pisać, od czasu do czasu przez przypadek ktoś zajrzy i poczyta, a tu tyle gości!
Miło mi się na sercu zrobiło
Dziś od rana siedziałam w ogrodzie, nawet wodę sobie wzięłam i sok, żeby nie łazić do domu. Popatrzałam na rododendrona w donicy i stwierdziłam, ze go wreszcie posadzę... No tak, po torf i korę trzeba jechać! No to pojechałam... Posadziłam. Potem patrzę, a tu róża się moczy. Tą też trzeba posadzić
Wlazłam do kompostownika i z dna wyskrobywałam ziemię, bo tam najlepsza! Wykopałam makleję, której mam już dość, bo miała prawie trzy metry. Posadziłam! Biennenweide Gelb
Będą trzmiele miały używanie.
Zdjęć w międzyczasie porobiłam i pokręcić się musiałam, żeby ogarnąć, bo pozamiatać, krzesełka wyciągnąć. Spojrzałam na kociołek, w którym miałam w zeszłym roku oczko wodne, a tam bąblująca żybura, dno lód zimą zaokrąglił. Wylałam to bagienko pod moją jedyną tuję i poczyściłam doniczki z tatarakiem. Dno trzeba było wyprostować, trochę hałasu narobiłam, ale się udało!
A to wszystko robiłam, bo nie chciało mi się dzielić dalii
Ale w końcu usiadłam w altanie i dokończyłam ta nierówną walkę!
Mam 156 odmian. Dostanę 3 sztuki od koleżanki plus od Stanisława Lipienia. Aaa! I od Gosi 2 szt. I mam nadzieję, ze już nikt mi nie będzie chciał niczego przysyłać
Bo i tak nie wiem, gdzie to wszystko posadzę. Teraz muszę przepisać wszystko do Excela, żeby śledzić postępy, notować, gdzie co posadziłam, skąd mam i czy wyszło i zakwitło, a ostatnia kolumna tabeli to czy jest już w katalogu. Jutro szykuję paczki do wysyłki z nadmiarami.
Kanny też wytargaliśmy. Przeżyły bardzo dobrze! Monty Don kiedyś pokazał, że swoje wrzucił po wykopaniu do wora, chował do pomieszczenia i zapominał o nich.
Potem powiesiliśmy hamaki i pobujaliśmy się! Zasłużyłam
To było w sobotę, a niedzielę przeznaczyłam na szykowanie paczek z daliami. Trochę mi to zeszło i zmęczyłam się bieganiem od spisu do skrzynek, od skrzynek do kartona, szukając okularów, szukając długopisu, szukając formularzy do paczek, ale się udało, pierwsze pójdą jutro.