TEMAT: Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Eva'
Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Eva'
2020/03/18 23:29 #193826
Poll
Wylogowany
Administrator
Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
Otrzymane podziękowania: 72958
Helleborus x hybridus'Eva'
Często określa się tę odmianę, jako odmianę ciemiernika orientalnego, ale ze względu na to, że jest mieszańcem uzyskanym w wyniku wcześniejszego wielokrotnego krzyżowania różnych form z sekcji Helleborastrum, uważa się, iż powinien być nazywany raczej ciemiernikiem mieszańcowym (Helleborus x)
Jest to odmiana o skórzastych, ciemnozielonych liściach typowych dla gatunku i pełnych, białych kwiatach z różowo-fioletową krawędzią. Spód płatków ma taki sam kolor, jak nacieki na ich brzegach i ku centrum, co mocno wzmacnia kolorystykę kwiatów. Dzięki wielu płatkom i kontrastowi kolorystycznemu jest odmianą mocno rzucającą się w oczy.
Wysokość, jaką osiąga, to zazwyczaj 40- 45 cm a kwitnienie w naszej strefie klimatycznej przypada na marzec/ kwiecień.
Jak inne ciemierniki preferuje gleby o stałej wilgotności i ph neutralnym, lub zasadowym. W wypadku, gdy gleba ma odczyn kwaśny, zalecane jest podsypywanie dolomitem dwa razy w sezonie: wiosna + jesień), ale ciemierniki wschodnie świetnie przystosowują się do odczynu gleby, zwłaszcza młodsze egzemplarze. Ważniejsze jest, by posadzony był w miejscu osłoniętym, nienarażonym na ostre podmuchy wiatrów. Nadaje się do uprawy w pojemnikach, ale nie znosi stać w zbyt mokrej ziemi, niemal bagnie - wtedy może zaniknąć. Uwaga! Roślina trująca i drażniąca skórę, więc wszystkie prace pielęgnacyjne należy wykonywać w rękawicach.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th
Ciemiernik x (Helleborus orientalis) 'Eva'
2021/04/05 18:50 #231016
Poll
Wylogowany
Administrator
Ciemiernik 'Eva', to ubiegłoroczny nabytek, ale roślina, którą dostałam jest dość spora, kilkupędowa. Trafił na słoneczne stanowisko a niedługo dostanie podlewanie kropelkowe pod nogi.
Właśnie jest w pełni kwitnienia- przekwitające kwiaty tracą intensywną bordową barwę i stają się zieleńsze, jakby cieniowane. Bordowy kolor utrzymuje się tylko na brzegach płatków.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, zanetatacz, Shalina, a.nia, DorotaZ, ewakatarzyna
2024/03/15 09:32 #314987
DorotaZ
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 5874
Ciemiernik Eva zakupiony stacjonarnie w PNOS Ożarów w Warszawie. Na razie czeka na balkonie, bo nie mam pewności co do jego zahartowania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, zanetatacz, ewacz, wojtek, Shalina, ewakatarzyna
2024/03/15 19:59 #315018
zanetatacz
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 23440
Śliczny!
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron 597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): DorotaZ
2024/03/15 20:07 #315020
DorotaZ
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 5874
Żanetka, mogę zajrzeć do sklepu i jeśli jeszcze jest kupić i ci wysłać .
2024/03/17 22:53 #315278
Poll
Wylogowany
Administrator
Helleborus x hybridus 'Eva' rozpoczał u mnie czwarty pełny sezon. Oglądałam go dziś na archiwalnych zdjęciach z roku, gdy go posadziłam- miał jedna łodygę i trzy liście
Dziś, to już ładna kępka z wieloma pąkami i kwiatami. Ile z nich przetrwa przyszłe mroźne noce?
Za tę wiadomość podziękował(a): th, zanetatacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna
2024/03/19 21:09 #315481
zanetatacz
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 23440
Doroto -dziękuję Ci za szczere chęci ,ale jest taka ilość ciemierników ,która mi się podoba ,że musiałabym mieć przynajmniej jeszcze jeden ogród ,więc sobie powzdycham przy Waszych
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron 597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2024/03/19 21:10 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): DorotaZ
2024/03/26 19:48 #316019
Poll
Wylogowany
Administrator
Helleborus x hybridus 'Eva' jest w pełni kwitnienia Dzisiejsze -4C mu kompletnie nie zaszkodziły, ale jest to być może zasługa zacisznego stanowiska.