TEMAT: Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Pretty Ellen Red Spotted'
Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) 'Pretty Ellen Red Spotted'
2019/04/07 23:17 #156629
Poll
Wylogowany
Administrator
Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
Otrzymane podziękowania: 72927
Helleborus x hybridus'Pretty Ellen Red Spotted'
ciemiernik ogrodowy 'Pretty Ellen Red Spotted'
'Pretty Ellen Red' należy do starszych odmian ciemierników ogrodowych - odmian o hybrydowym pochodzeniu, które uzyskiwane są w wyniku krzyżowania różnych roślin, pochodzących od ciemiernika wschodniego (Helleborus orientalis). Twórcą linii 'Ellen' jest Ellen Akerboom z holenderskiej szkółki Nachtvlinder Nursery.
Co prawda ma pojedyncze kwiaty, ale są one bardzo duże, bo mają około 6-7 cm średnicy. Kolor każdego z pięciu płatków jest dość głęboki i można go określić jako burgundowy z ciemniejszymi, gęstymi cętkami Jego liście są ciemnozielone, palczaste i potrafią dorosnąć na dobrym stanowisku do 45-50 cm wysokości. W pełni kwitnienia zapiera dech w piersiach! Nasiona zawiązuje bardzo chętnie i równie chętnie je wysiewa. Mam kilka egzemplarzy tego ciemiernika od 8- 12 lat, więc w ogrodzie zdążyły już wykiełkować setki siewek. Niemal każda z nich ma inny kolor kwiatów i wzór na płatkach.
Ciemierniki ogrodowe wymagają półcienistego stanowiska latem i słonecznego w okresie zawiązywania pąków i kwitnienia. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, delikatnie wilgotna. Odczyn ph jest mniej ważny, chyba że gleba jest bardzo kwaśna, wtedy wystarczy 2 x w roku podsypać pod kępę garstkę dolomitu (wiosną i jesienią). Jak inne ciemierniki jest rośliną trującą i powodującą uczulenia skórne, dlatego wszelkie prace powinny być prowadzone w rękawicach, by sok rośliny nie podrażnił skóry
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, ewakatarzyna
Ciemiernik ogrodowy (Helleborus x hybridus) 'Pretty Ellen Red Spotted'
2023/02/21 17:52 #287353
Poll
Wylogowany
Administrator
Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
Otrzymane podziękowania: 72927
'Pretty Ellen Red Spotted', to bardzo dynamiczna odmiana i do tego- jak napisałam wcześniej- bardzo siejna. Dość szybko tworzy silne kępy, z którymi nigdy nie miałam najmniejszych kłopotów.
Potomstwo ma różne kolory i czasem zadziwia barwami