Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Drzewa liściaste o pokroju płaczącym
2019/12/04 08:21 #183671
beatazg
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 10786
Kasiu , a ja już myślałam ,że zobaczę jakieś Twoje . Powiem szczerze ,że iglastych to mam , a z liściastymi ubogo . Chyba zacznę to zmieniać . Na pewno zacznę od żółtego buczka , bo od dawna za mną chodzi .
Fagus sylvatica 'Black Swan'
Beata
Ostatnio zmieniany: 2019/12/04 08:22 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Shalina
2019/12/04 08:25 #183672
2019/12/04 08:30 #183674
kryzysowa
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 1842
Beatko, gdybym takie miała, to na pewno bym pokazała
Podobnie jak Ty, mam kilka "płaczków" iglastych, z liściastych rośnie u mnie tylko buk Purpurea Pendula, zdjęcia chyba nigdy mu nie robiłam, więc nie mam.
Buk Aurea Pendula jest na mojej liście chciejstw , ale tak jak napisał Paweł, rzeczony tylko do cienia, widziałam w ogrodach koleżanek mocno przypalone słońcem egzemplarze, stąd biorę na wstrzymanie, bo u mnie cienia jakby ciągle brak
2023/03/02 19:13 #287987
Ave
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 4023
U mnie od 13 lat rośnie brzoza brodawkowata Youngii, szczepina na 2m
oraz 2 wierzby Iwy - Klimarnock (męska) i Pendula (żeńska)
Chociaż mówi się, że te wierzby są krótkowieczne, u mnie mają się dobrze. Jedna nawet pod wpływem wichury całkowicie się wywróciłą (bo korony mają niezrównoważone pniem), ale podniesiona i zapalikowana dała radę i rośnie nadal.
Wierzbom podcinam gałązki, bo potrafiły wypuścić w sezonie witki do samej ziemi, brzoza rośnie nie niepokojona
Plusem wierzb jest niesamowity pożytek dla pszczół i tow czasie, gdy nie ma jeszcze wielu kwiatów. Wczesną wiosną drzewka są wprost oblepione wszelkim towarzystwem zbierającym żółty pyłek