To dość nowa odmiana języcznika wyhodowana przez Rogera Groundsa. Zaliczana do grupy sagittatum, ale również z cechami fimbriatum, muricatum i undulatum. Jest odmianą zarodnikującą.
Wymagania takie jak u innych języczników czyli stanowisko półcieniste do cienistego, gleba obojętna lub lekko zasadowa, wilgotna ale przepuszczalna.
Moim skromnym zdaniem, to bardzo ładna odmiana- przypomina mi husarskie skrzydła. Oby szybko i bezproblemowo przyrastał!
Od początku rośnie w średnio żyznej glebie, na podwyższeniu z wapieni.
Gosiu, tego chyba jeszcze nie możemy ustalić, bo to dość nowa u nas odmiana. W literaturze nie widziałam o niej wzmianek.
'Apple Court' w ostatnich dniach starego roku... Tak będzie zimował- obsypany liśćmi kloników i igłami sosen.
Okazało się, że języcznik 'Apple Court' to duża odmiana. Na zdjęciu tego nie widać, ale liście są duże i szerokie. Niestety jak na razie nie widać zarodników
Już dawno zauroczyła mnie ta odmiana języcznika.W zeszłym roku udało mi się dostać zarodniki i okazało się że coś z tego będzie.
Już teraz mogę stwierdzić że siewki są bardzo podobne do oryginału,ale chyba nie wszystkie,zresztą trzeba jeszcze poczekać jakiś
czas aż się ustabilizują.