Inna, ale podobna forma 'Clarissimy' została odnaleziona w Lancashire w 1893 roku przez T.Boltona. Jest nieco mniejsza od 'Clarissimy' znalezionej przez pana Moule w Devon..
Obecnie nazywana 'Clarissima Bolton'...i niestety równie rzadko spotykana w ogrodach.
Wydawało mi się, że wbrew starym opisom 'Clarissima Bolton', rośnie dynamicznie. Niestety okazało się, że z mojej rośliny wyrosła sięwka innej dynamicznej odmiany.
Po oddzieleniu wygląda nadal skromnie.
Może w ogrodzie koleżanki Poll zacznie lepiej przyrastać ? Tam wietlice rosną bardzo dynamicznie i są wyjątkowo duże.
Też mam nadzieję, że coś z niej będzie, a tym czasem.... Zarówno Clarissima Jones, jak i tytułowa Clarissima Bolton dopiero ruszają z wegetacją. Niezmiernie mnie to cieszy, bo gdyby przemarzły takie paprociowe perełki , to nigdy bym sobie nie wybaczyła.
Athyrium filix-femina Clarissima Bolton, tak, jak Clarissima Jones jest ciężka do ogarnięcia wzrokiem i obiektywem.. Bardzo delikatna, ale jednocześnie rozwierzgana i powyginana we wszystkich możliwych kierunkach...