Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum)

Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum) 2020/04/10 17:41 #196473

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72960
Asplenium adiantum-nigrum
zanokcica ciemna

Choć ta nieduża paproć jest naszym rodzimym gatunkiem, uważana jest za jedną z cięższych do utrzymania w ogrodzie. Przyczyną są specyficzne warunki siedliskowe, jakie preferuje, wybierając stanowiska naturalne... Spotkać ją można na terenie Polski wyłącznie w Górach Sowich, w Masywie Ślęży i na Obniżeniu Otmuchowskim (Masyw Grochowej), gdzie znaleźć ją można na różnych skałach krzemianowych (najczęściej serpentynitach), także w nieużytkowanych kamieniołomach. O ile- sporym kosztem- możliwe jest zapewnienie odpowiedniego podłoża, to odpowiednich warunków klimatycznych a przede wszystkim wyższej wilgotności powietrza i odpowiednio niższej temperatury latem- jest już raczej niemożliwe. Jak wiele roślin pochodzących z gór, które chcielibyśmy uprawiać na skalniakach, budowanych na terenach nizinnych, potrafi zniknąć z ogrodu po zbyt mokrej zimie lub ekstremalnie gorącym lecie.

Błyszczące i lekko skórzaste listki zanokcicy ciemnej wyrastają z krótkiego kłącza pokrytego ciemnobrązowymi łuskami. Osiągają długość od 15 do 40 cm i w dobrych warunkach zachowują zimozieloność. U mnie- w ogrodzie na Dolnym Śląsku- wszystkie rudzieją od mrozów już w styczniu.

Warunki uprawy:
Jak wspomniałam wyżej, Asplenium adiantum-nigrum wymaga specyficznego podłoża ze skał krzemianowych. Najlepiej posadzić ją w szczelinie z niezbyt dużą ilością ziemi, co można zrobić stykając ze sobą dwa spore kamienie niemal pod kątem prostym. Nadmiar słońca szkodzi paproci, lubi raczej wystawę północna lub północno- wschodnią. Nie wymaga zabezpieczania na zimę a raczej ochrony przed nadmiarem wilgoci, gorącem i parzącym słońcem.

.
Ostatnio zmieniany: 2024/09/30 01:19 przez th.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik, ewacz

Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum) 2023/10/29 09:52 #306161

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64988
Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum), mój niedawny nabytek.

Mało jest informacji na temat uprawy tej paproci, ale z tego co wyczytałam jest trudna do utrzymania w ogrodzie. Maleństwo mam zamiar przesadzić do podłoża zmieszanego z drobnym keramzytem i stłuczonymi skorupkami jajek. Zimę spędzi w nieogrzewanym domku gospodarczym.

.
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2024/09/29 21:19 przez Poll. Powód: poprawienie nazwy w związku z moderacją
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Efkaraj, takasobie, nelu-pelu, ewacz, Shalina, ewakatarzyna

--=reklama=--

Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum) 2024/02/15 22:22 #312401

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Asplenium adiantum-nigrum na paprociowym skalniaku rośnie od strony o wystawie wschodniej

fot. 15.02.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Efkaraj, takasobie, basik, ewacz, Shalina, ewakatarzyna

Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum) 2024/09/28 18:06 #329119

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Asplenium adiantum- nigrum na paprociowym skalniaczku... Jakoś daje radę, ale tylko 'jakoś'...

fot. 28.09.2024r.
.
Ostatnio zmieniany: 2024/09/29 21:14 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, takasobie, basik, ewacz, dultom

Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum) 2024/09/29 22:41 #329240

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28916
Poll napisał:
... Jakoś daje radę, ale tylko 'jakoś'...

.

Na wiecej to chyba nie masz co liczyc. Moje dwie próby w ogrodzie kończyły się po 2 latach. W pierwszym rosły z rozpędu chyba, a w drugim zamierały...a sadzonki miałem naprawdę ładne. Podobnie jak Cryptogramma crispa, w naszych warunkach ogrodowych po 2-3 latach zamiera... a taka urocza...
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum) 2024/09/29 23:11 #329242

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64988
Jesienią 2023 roku udało mi się nabyć zanokcicę ciemną. Sadzonka przyszła mika. Pomimo zimowania w nie ogrzewanym domku gospodarczym, wiosną nie dała znaku życia :placz

Polu jak długo rośnie u Ciebie w ogrodzie? Pokazała zarodniki?
pozdrawiam Basia

Zanokcica ciemna (Asplenium adiantum-nigrum) 2024/09/30 19:12 #329260

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Basiku, te moje dwa obecne egzemplarze, to ponowny zakup. Poprzednią zanokcicę ciemną kupiłam 4-5 lat temu i posadziłam na dennym, bo gorącym stanowisku. Straciłam ją po zimie. Po roku, albo jeszcze tego samego, jesienią kupiłam dwa następne egzemplarze, które mam do dziś. Jeden z nich będzie w najbliższych dniach przesadzony w jeszcze większy cień. Korzenie wsunę pod dwa kamienie, a do ziemi dodam łamanego grysu.
Szczerze pisząc, nie sprawdziłam, czy pojawiły się zarodniki, jutro sprawdzę.

fot. 30.09.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik, ewacz, DorotaZ
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.164 s.