Jak mówi nazwa tej odmiany wietlicy samiczej, jest to forma niskiej, sprawiającej wrażenie, iż jej liście są mocno ściśniete, odmiany Congestum, ale o rozszczepiających się końcówkach całego frondu i poszczególnych listków. Oczywiście wachlarzyki kończące liście są większe, bardziej rozbudowane i ozdobne. Cała roślina sprawia wrażenie nieco przykurczonej, zwłaszcza, ze jej wzrost zazwyczaj, to tylko około 35 cm.
W uprawie wymaga stanowisk półcienistych oraz przepuszczalnego, ale wilgotnego podłoża, najlepiej o kwaśnym odczynie. Choć wietlice samicze znoszą mrozy do -30C, ja jednak zabezpieczam ją choć w minimalny sposób, zazwyczaj 1-2 iglastymi gałązkami.
Athyrium filix-femina 'Congestum Cristatum' w sierpniu
Obie odmiany 'Congestum', po prawej 'Congestum Cristatum', różniąca się rozszczepionymi końcówkami
Super, ze są jeszcze tacy miłośnicy paproci...zaprzyjaźnieni Athyrium filix-femina 'Congestum Cristatum' późno, ale dorodnie wystartowała w tym sezonie
Athyrium filix femina 'Congestum Cristatum' trochę pechowo rozpoczęła ten sezon - od lekkiego (na szczęście) podmrożenia. Jak widać, dość nierówno wypuszcza i rozwija frondy
Otrzymana od zaprzyjaźnionego miłośnika paproci. Rośnie od ubiegłego sezonu.
To może kolega pokaże ponownie miłośnikowi paproci? Athyrium filix femina 'Congestum Cristatum', to bezproblemowa paproć, polecam ją nawet poczatkującym pteridomaniakom.
U ,mnie Athyrium filix-femina 'Congestun Cristatum' rośnie w cieniu...ale widzę, że moje wietlice lepiej wyglądają na bardziej słonecznych stanowiskach.