Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum'

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2016/10/09 20:00 #28622

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72972
Polystichum setiferum 'Wakeleyanum'

Cudowne - dla nas, miłośników paproci - zjawisko olbrzymiego zainteresowania paprociami, wręcz paprociowe szaleństwo czasów wiktoriańskich, zaowocowało pojawieniem się w ogrodach i obrocie handlowym (tak, tak, w XIX wieku istniały już szkółki wyspecjalizowane w sprzedaży paproci) wielu przepięknych odmian m.in paprotników szczecinkozębnych. Niestety, w wyniku różnych zawirowań dziejowych, tylko około połowy z 300-400 odmian Polystichum setiferum znanych w okresie pteridomanii, istnieje do dziś. Odkryta w 1860 roku niedaleko Axminster przez pracującego na kolei kopacza o nazwisku Russel, odmiana 'Wakeleyanum', szczęśliwym zrządzeniem losu, przetrwała i możemy uprawiać ją w swoich ogrodach. Jak pisze Martin Rickard w 'Gardening with Ferns', oryginalny klon przepadł, ale z siewu pobranych od niego zarodników, udało się ją odtworzyć. Polystichum setiferum 'Wakeleyanum' uważane jest za prekursora linii paprotników szczecinkozębnych tzw. Cruciatum Group, do której należy np Polystichum setiferum 'Ray Smith'/ 'Smith's Cruciate'. Obecnie nie jest często spotykana w sprzedaży nawet w Europie, ale przy odrobinie wysiłku można ją zdobyć.

Jej wąskie, niemal o kształcie lancy, frondy mają - przynajmniej w części środkowej - pokrzyżowane listki, podobnie, jak u innego gatunku - Athyrium filix-femina Cruciatum Group. Zdarza się jednak, iż pojawiają się w kępie frondy, jakby z innej bajki - nieco szersze i bez charakterystycznych krzyży. Kępy 'Wakeleyanum' są ciemnozielone i podobno mogą osiągać wysokość około 60 cm, choć w polskich warunkach może być to problematyczne. Uprawiając ją kilka lat, nie odnotowałam liści dłuższych, niż 40 cm.

Nazwa odmianowa 'Wakeleyanum', honoruje pannę o nazwisku Wakeley, zapewne wiktoriańską pteridomaniaczkę, którą znalazca- Russel - obdarował tą paprocią.

W uprawie ogrodowej wymagać będzie gleby lekko wilgotnej, ale przepuszczalnej, zasobnej w składniki pokarmowe (kompost liściowy sprawdza się bardzo dobrze). Stanowisko powinno być półcieniste, ale jasne . Jako, że nasze zimy są nieprzewidywalne, podobnie jak inne Polystichum setiferum, warto zabezpieczyć przed mrozami jakimś 'oddychającym materiałem np stroiszem iglastym. W moim ogrodzie wiosną wybija bez problemu, natomiast raz, w ubiegłym roku, majowe przymrozki całkowicie ścięły młode pastorały, co odbiło się na tempie przyrastania.

Polystichum setiferum 'Wakeleyanum' wiosną i w sezonie

fot.Tomek Mr

Ostatnio zmieniany: 2020/11/29 04:37 przez th. Powód: Dodanie miniaturki do bazy
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2017/11/11 18:24 #93304

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Polystichum setiferum 'Wakeleyanum' czasem wypuszcza liście bez charakterystycznych krzyży. Zauważyłam, że dzieje się to zazwyczaj, gdy paprotnik przechodzi jakiś szok :P np po przemrożeniu, czy podziale. Poza tym, to bardzo interesująca odmiana, szkoda, że tak rzadko spotykana w ogrodach.

Mam nadzieję, że po kilku latach uprawy bez przygód, będzie wyglądał tak, jak po zakupie w 2014 roku. Liście były bardzo wąskie a listki niemal w 100% pokrzyżowane (fot.maj 2015r)

.
Ostatnio zmieniany: 2018/08/16 11:54 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewacz

--=reklama=--

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2018/05/27 22:47 #119561

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28944
Niby podobne, ale to dwa różne gatunki.

Polystichum setiferum 'Wakeleyanum'

Athyrium filix-femina Fieldiae

.
Ostatnio zmieniany: 2018/08/16 11:23 przez Poll. Powód: poprawienie nazwy
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2018/08/20 22:19 #128892

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polystichum setiferum 'Wakeleyanum'', o pierwsza znana forma paprotnika, którego listki rozgałęziają się pod szeroko rozbieżnymi kątami, tworząc krzyże.

Wg informacji podanej w innej książce ' Polystichum Cultivars Variation in the British Shield Ferns', historia odnalezienia tego paprotnika jest nieco inna - został on znaleziony w 1867 roku przez Thomas'a Russell'a (pracownika marynarki) na linii kolejowej budowanej między Yeovil i Exeter i podarowany przez niego pannie Wakeley z wdzięczności za nauki, które on i jego koledzy pobierali w szkole gdzie uczyła.
Paprotnik ten zapoczątkował niewielką grupę odmian zaliczanych do Cruciatum Group. Trudno stwierdzić, czy oryginalny klon nadal istnieje, ale pośród tej grupy są bardzo dobre i regularne jak i mniej uporządkowane i niestabilne formy. Wszystkie jednak są uprawiane pod nazwą 'Wakeleyanum'.
Poza krzyżowym układem listków charakterystyczny jest długi i wąski kształt. liści. Zastanawiano się nawet czy nie włączyć jej do Angustatum Group jako kombinację 'Angustato-Cruciatum', jednak bardziej znaczące cechy krzyżowe wzięły górę ;).
'Wakeleyanum' może nie należy do tak atrakcyjnych grup jak 'Divisilobum,'Multilobum', 'Plumosum' czy 'Bevis' , ale będzie ciekawym i oryginalnym dodatkiem w kolekcji paprotników.

Ostatnio zmieniany: 2018/08/20 22:33 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, jugo, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2018/08/26 10:24 #129398

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Kilka razy dzieliłam ten paprotnik i może dlatego wypuszcza po kilka liści o innych cechach

Zauważyłam też, że trzeba mu zapewnić chłodne stanowisko, bo w innym przypadku frondy robią się żółtawe

fot.218.08.2018er.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, edyta, jugo, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2018/10/02 20:10 #133081

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Jedna z sadzonek paprotnika szczecinkozębego 'Wakeleyanum', którą oddzieliłam w tym roku od kępy matecznej. Jak inne paprocie z rodzaju Polystichum, trzyma fason do siarczystych mrozów. :)

fot.02.10.2018r
.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, jugo, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2019/05/24 23:42 #164076

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
'Wakeleyanum', wszystkie trzy moje egzemplarze dobrze przezimowały i co ważne, nie zos tały zahamowane w rozwoju przez przymrozki. Na fotce roslina mateczna, od której pochodzą dwa mniejsze, rosnące na stoku pod murem

fot.13.05.2018r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2019/07/25 23:01 #172037

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja również podzieliłem swoje 'Wakeleyanum', ale jedna sztuka bardo wolno odbija . Pozostałe dość przyzwoite, ale dopiero teraz po fali upałów zaczęły szybciej się rozwijać..

Za tę wiadomość podziękował(a): jugo, ewacz, wojtek

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2019/09/02 21:44 #175344

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ja też własnie oddzieliłam kolejną sadzonkę... Mam nadzieję, że się przyjmie i powiększy kolekcję jednego z zielonozakręconych :tup
Sadzonka odzielona w ubiegłym roku ma sie bardzo dobrze

fot.30.08.2019r.
.
Ostatnio zmieniany: 2019/09/02 21:51 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): jugo, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2019/10/09 22:12 #179099

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Polystichum setiferum Wakeleyanum po lewej, po prawej Polystichym species. Moim zdaniem, dość podobne

fot.09.10.2019r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, jugo, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2020/05/19 21:37 #201142

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jedno z 'Wakeleyanum' już się rozwinęło ,

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2020/06/26 22:32 #206274

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ja jedną kępkę 'Wakeleyanum' podzieliłam, gdy pastorały się rozwijały. Ładnie się rozwija i nie rewersuje. Może ma trochę zbyt ciemne miejsce, ale obawiałam się, ze latem będzie palony przez słońce

fot.23.06.2020r.
.

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2020/09/12 22:41 #212575

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Jeden z egzemplarzy 'Wakeleyanum' mocno w tym sezonie rewersuje

.

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2021/02/06 20:54 #225153

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polu, a nie dzieliłaś go w poprzednim sezonie? Zauważyłem,że moje stają się niestabilne po podziale. Potem powoli wracają do normy...czyli większość liści ma cechy 'Cruciatum'.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, jugo, ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2021/06/09 00:11 #240437

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Jeden z moich 'Wakeleyanum', egzemplarz rosnący na nowej rabacie o wystawie zachodniej, jak niemal wszystkie tam rosnące paprotniki, słabo i nierówno wychodzi. Dziwi mnie to, bo wiosną panuje tam niemal lity cień, więc nawet ich dodatkowo nie zabezpieczałam przed nadchodzącymi (w kwietniu) mrozami. Miały przecież całkowicie zwinięte serca a nie jak np Dryopteris crassirhizoma, już rozwijające się pastorały.

fot.05.06.2021r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewacz

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2021/10/22 21:48 #251987

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Egzemplarz mateczny, od którego były odbierane wszystkie pokazywane tu sadzonki :slonko

fot.19.10.2021r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, jugo, ewacz, DorotaZ

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2021/10/26 16:07 #252272

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Koniec pażdziernika, stanowiska półcieniste.

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2022/05/11 21:25 #265707

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
W tym roku paprotnik 'Wakeleyanum' rozwija wyjątkowo stabilne liście.

Za tę wiadomość podziękował(a): jugo, ewacz, ewakatarzyna

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2022/10/17 19:04 #278859

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Mimo, że jest uważany za mało udaną odmianę z grupy 'Cruciatum'... pewnie przez swoją niestabilność to mimo wszystko bardzo go lubię ;)

Polystichum setiferum Wakeleyanum w połowie października.

Za tę wiadomość podziękował(a): jugo, ewacz, Shalina, ewakatarzyna

Paprotnik szczecinkozębny (Polystichum setiferum) 'Wakeleyanum' 2024/06/13 08:31 #322861

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polystichum setiferum 'Wakeleyanum' ucierpiał od przymrozków. Teraz powoli się odbudował, ale chyba przeniosę go na jaśniejsze stanowisko, bo obecne stało się zbyt cieniste...

Za tę wiadomość podziękował(a): ewacz, Shalina, ewakatarzyna
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.188 s.