Asplenium scolopendrium 'Ramo-Marginatum'
Znaleziona w czasach wiktoriańskich Ramo-Margiantum (czasem spotykana pod uproszczoną nazwą Ramomarginata, lub Ramomarginatum), to odmiana
języcznika zwyczajnego, o bardzo charakterystycznych, łatwych do wyłapania cechach. Nieoceniony Charles Druery, w swojej książce 'British ferns and their varieties', napisał o nim: "Wspaniała rozgałęziona, grzebieniasta forma, o wąskich, nieco 'poszarpanych' liściach, wielokrotnie rozgałęziających się, aż do szerokiego i pięknego grzebienia". Jest to clou tego, co można napisać o języczniku Ramo-Marginatum! Opis wsparty jest doskonale celnym rysunkiem, na którym zaakcentowane są wymienione cechy
Asplenium scolopendrium Ramo- Marginatum (Plate XXXVII) i w ogrodzie
Dodać należy, iż to jedna z trudniejszych w uprawie odmian - rośniei przyrasta powoli, wiele gorzej znosi zimy w naszych polskich ogrodach. O ile inne języczniki po pierwszych przymrozkach zachowują swój piękny, jesienny wygląd, Ramo-Marginatum natychmiast reaguje brązowieniem liści. Nie jest to chyba jednak tylko nasz, polski problem, bo i świetny znawca i kolekcjoner paproci, prowadzący Fern Nursery w Wielkiej Brytanii - Neil Tim, napisał o tej odmianie: "Ramo-Marginatum, to naprawdę interesująca odmiana, która, choć nie jest prawdopodobnie najłatwiejsza w uprawie, jest z pewnością inna, bardziej przypominająca tropikalną paproć
Platycerum (przyp. płaskla, łosie rogi), niż rodzimy
Asplenium scolopendrium."
Osiągane przez tę odmianę rozmiary, to rzecz nie do końca pewna - u mnie, po 5 latach uprawy, dorosła do około 20 cm. Choć niektóre źródła z rozpędu podają nawet 50 cm,wątpliwym jest, by taką wysokość osiągał. Nawet na Wyspach Brytyjskich nie widziałam tego języcznika o tak dużej wysokości.
W uprawie, jak napisałam wyżej, jest dość trudny. Trzeba mu zapewnić niezbyt kwaśną, dobrze przepuszczalną glebę (jednak wilgotną) i mocno osłonięte od wiatru i nadmiaru wilgoci, stanowisko. Ja buduję nad Ramo-Marginatum daszek ze sporego, płaskiego kamienia a potem przykrywam dość grubo iglastymi gałęziami.
Cała roślina w porównaniu z liśćmi odmiany Crispum Moly
fot.24.10.2018
.