Polypodium glycyrrhiza 'Malahatense'
Ta nieduża odmiana paprotki -
Polypodium glycyrrhiza, odnaleziona została w Malahat ,w południowo-zachodniej części Kolumbii Brytyjskiej (Kanada).
Jej kłącza, jak kłącza gatunku maja słodki smak lukrecji, dlatego też była używana , jako guma do żucia przez miejscowych Indian. Ten słodki smak części podziemnych paprotki, zaowocował nazwaniem gatunku licorice fern ( paproć lukrecjowa), lub sweet fer ( słodka), oraz pozwolił szybko i bez kosztownych badań genetycznych, określić przynależność gatunkową odnalezionej rośliny. Jest niedużą, zimozielona paprotką, jej liście o długości
od 25 do niecałych 40 cm sa wyraźnie ząbkowane, lekko przewieszające się.
Jest sterylna, więc rozmnażać ją możemy przez podział starszych roślin.
Warunki uprawy:
Ze względu na pochodzenie, nie lubi suchych stanowisk , trzeba wiec wybrać dla niej chłodne, stale wilgotne (ale przepuszczalne ! ), lekko zacienione miejsce . Poradzi sobie i na stanowisku słonecznym, jeśli zapewnimy jej sporo wilgoci, oraz wyściółkujemy podłoże ( igliwie, kora), by zbytnio się nie nagrzewało.
W Anglii spotykana jest pod zwyczajową nazwą Licorice fern, lub sweet fern ]'Malahatense' Nazwa odmianowa , pochodzi oczywiście od miejsca jej odnalezienia - regionu Malahat ( BC).
Polypodium glycyrrhiza 'Malahatense', dobrze znosi nasze zimy, pod warunkiem, że jej stanowisko nie będzie zbyt wilgotne ( zastoiny wodno-mrozowe) i lekko zabezpieczymy ją stroiszem iglastym lub/i włókniną.
zdjęcia z IX/X
'Malahatense' w ogrodzie pokazowym RHS Harlow Carr (rosną na lekko ocienionej skalnej górce)