'Von Oheimb Woislowitz' w OB PAN w Powsinie zawsze kwitnie jako ostatni z odmianowych różaneczników wielkokwiatowych... teraz jeszcze trzyma zaciśnięte pąki, acz po raz pierwszy ma szansę wyrobić się przed czerwcem... zmiany, zmiany... klimatyczne
Mój Oheimb też nie ma ładnych liści. Zatem podejmuję walkę, jak Poll. Dziś go przesadziłam na torfowisko z popołudniowym słońcem, będzie też łatwiej dostępny do pielęgnacji. Podsypałam siarczanem magnezu. Nicienie też już pracują.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Agnieszko rośnie na szczycie górki, u zwieńczenia alei z odmianami rasy łużyckiej. To chyba najwyżej rosnący rododendron w Wojsławicach
Z jednej strony ma wysokie drzewa, a z kolejnej mur więc trudno dokładnie stwierdzić ile tam słońca. Z pewnością jakąś część dnia (może i większość) jest w cieniu.
W każdym bądź razie fotki były zrobione o 13:30 i jak widać słoneczko go oświetlało.
I jak widać całkiem mu tam fajnie. Mojego przesadziłam kilka dni temu na bardziej słoneczne stanowisko, przedtem rósł w całkowitym cieniu. Teraz będzie miał słonce od 14 tej.
Wiem, która to alejka, kojarzę miejsce na szczycie górki. Za rok go odwiedzę.
Ostatnio zmieniany: 2024/06/01 15:12 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.