Piękny maluszek do zacienionych miejsc w ogrodzie.
Wysokość : do 20 cm Liście: wiosną prawie białe z zielonymi pasami, latem kolor biały zanika. Zimą liście giną. Kwiaty: mało ozdobne i rzadko kwitnie Wymagania: wilgotne podłoże w cieniu - dłużnej zachowuje białą barwę. Na słońcu i przy malej wilgotności gleby może być przypalana.
Wolno rozrastająca się trawa bardzo ozdobne, doskonała na zacienione skalniaki i barwny akcent w leśnym ogrodzie. Rozmnażanie: podział starszych kępek, łatwo się ukorzenia.
Nigdy nie zmarzła. Potrafią podgryzać ślimaki.
Zdjęcie zrobione pod koniec lipca.
jest wersja o żółtych przebarwieniach Carex siderosticha 'Banana Boat'
Ostatnio zmieniany: 2020/01/06 10:10 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, Fabiola
Zachwyciła mnie ta turzyca na wojsławickich rabatach, jej śnieżnobiałe młode liście rzucały się w oczy z dużej odległości,
ale jak patrzę na wpisy powyżej to jakby każda trochę inna ... Poll czy Ty ją jeszcze uprawiasz?
Przestrzegano mnie, że może nie zimować w moim ogrodzie, ale rośnie od czterech lat, tyle, że słabej substancji liście zasychają na zimę. Teraz właśnie odbija i okazuje się, że ładnie się namnożyła.
I ja od 2 sezonów jestem szczęśliwym posiadaczem turzycy rzędowej 'Shiro Nakafu'. Ładnie przyrasta co mnie cieszy, bo jest wyjątkowo ozdobna. Rośnie na stanowisku ocienionym...ciekawe jak rośnie na bardziej słonecznym ?
Z tego co mi wiadomo, można ją spotkać pod bardziej europejską nazwą 'Snow Cap'