Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 33609
Moi drodzy, wyrosło sobie to coś
i rośnie sobie obok wiciokrzewu Serotina. Mój wiciokrzew nie ma takich zrośniętych liści. Czy może to być przewiercień? Wyrwać i wywalić, czy chuchać, dmuchać i dopieścić?
Pierwsze skojarzenie to, że faktycznie Przewiercień okrągłolistny Ta dziko u nas rosnąca roślina występuje w pasie wyżyn, więc mogłaby się przyplątać. Jednak jej liście obrastają pęd dookoła, więc odpada. Ja bym się skłaniała do Konwalijki dwulistnej, konsystencja liścia i ten lekki błysk by się zgadzało, choć powinien być ostro zakończony, ale siewka malutka jeszcze to może się zmienić
Ale dałaś zagadkę
Nie wyrzucaj, chuchaj, dmuchaj przynajmniej dopóki się nie dowiemy co to jest
Sama jestem ciekawa
Pozdrawiam świątecznie basia
pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 33609
Dwa małe buczki
Beatko
Wybrały sobie jednak złe miejsce, bo w samym słońcu, w suchym miejscu. Na razie pada wciąż deszcz, ale potem będę musiała o nich pomyśleć, co z nimi zrobić. Jak już po tych koszmarnych wycinkach drzew wyrosły, to trzeba im znaleźć miejsce. Jak przeżyją, posadzę je w lesie za ogrodzeniem.
Ewo , mam kilka siewek różnych roślin w ogrodzie i one właśnie lepiej rosną tam gdzie się same wysieją . Buczki właśnie dwa spod świerków , gdzie susza była ogromna wydarłam dla koleżanki spod Łodzi , u nas to w lesie pospolite drzewo . Ładnie rośnie początkowo , bo jest ażurowe , gałązki idą ładnie na boki . Często robią z nich żywopłoty , tylko liście wiszą do wiosny . Też taką sieweczkę widziałam wczoraj w ogrodzie , tyle ,że w trawie .
Beata
To pewnie jakaś pięknie kwitnąca, egzotyczna roślina, zawleczona przez jakieś migrujące ptaki, której ludzkie oko jeszcze nie widziało
Jeżeli to słoneczniczek to fajnie, to bardzo ładna roślina ale ja się mojemu przyglądałam i raczej nie przypomina tej siewki ze zdjęcia
Dziękuje Kochane za ,,pochylenie'' się nad tematem, kopię nadal w necie i nic mądrego do głowy mi nie przychodzi....może werbena..... , może jest jakiś zielarz na Forum........
pójdę w teren ,założę gumofilce i sztormiak , wykopię badyla i zrobię jeszcze raz zdjęcia.