Adenium dobrze przeżyło zimę. Większemu (mix) w lutym stuknął roczek. Aktualnie ma 30 cm wysokości. Dobrze się rozwija, choć otrzymało jakiś czas temu mniejszą doniczkę, by móc uzyskać ładniejszy kaudex. Widziałem u znajomej, która dostała ode mnie siewkę (ten sam termin kiełkowania co mój) i "brzuszek" jest tam przepięknie zarysowany. Grubiutki, kształtny - cudo! Uprawiany w niewielkiej doniczce i symbolicznej ilości ziemi. U mnie takiego efektu nie ma, dlatego też mniejsza doniczka=mniej wody, przez co liczę na pogrubienie dołu. Aha - nie lubi słońca (a tego to już nie rozumiem).
Drugie zaś w maju będzie obchodzić swoje pierwsze urodzinki. Aktualnie ma 15cm długości. Kaudex mizerny i nie wiem, czy to kwestia mojej ręki, przez co roślina jest w miarę systematycznie podlewana, czy też "ten typ tak ma"?
. Tyle tylko, że jak zapomnę podlać to schną od razu liście - więc już sam nie wiem. To natomiast lubi słońce i ewidentnie dobrze się w promieniach czuje
.
Mimo, że mam pomysł na duże Adenium (forma drzewka - a jakże by inaczej), to z małym nie wiem co robić. Szybko się rozgałęziła roślinka i jak nie przytnę to uzyska formę wyciągniętej ośmiornicy. Musze poszukać inspiracji
.