Odmiana znaleziona wśród siewek klonu Aka shigitatsu sawa przez Harry'ego Olsena. Odmiana wolno rosnąca.
Pokrój: zwarty, gesty Wielkość: po 10 latach uprawy osiąga ok. 2 m. wysokości ( ok. 6 do 8 stóp angielskich); zaliczany jest do mniejszych odmian Liście: wiosną różowo- czerwone ze srebrzystym nalotem (stąd w nazwie określenie 'frosted'), latem pstrokate, zielonkawe, zaś jesienią przybierają pomarańczowo- różowo- czerwone barwy Stanowisko: dobrze toleruje stanowisko w pełni słoneczne; można także posadzić w pólcieniu; miejsce powinno być zaciszne, nienarażone na silne podmuchy wiatrów Gleba: żyzna, wilgotna, przepuszczalna, lekko kwaśna do obojętnej
Zauroczona waszymi wpisami , też zapragnęłam go mieć . Prezent na dzień matki . Przyszed trochę zabiedzony , ale szkółka Kalisiak dała na niego 50 procent zniżki ,pytając się wcześniej , czy chcę taką roślinę . Więc za to dobrałam sobie jeszcze dwa małe cyprysiki . Jak widać wznowił wegetację i tylko podlewam go często . .
Beata
Ostatnio zmieniany: 2022/07/04 10:18 przez beatazg.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): wojtek, ewakatarzyna
U mnie też rośnie od zeszłego roku. Taki piękny prezent zlotowy dostałam...
Po posadzeniu trochę go przypaliło i nie za bardzo było co pokazywać, ale w tym roku rusza pięknie..
Rośnie na stanowisku w pełni słonecznym, na lekkim podwyższeniu...
14.05.2023
Po słabej zimie bluszcz dał czadu , ale na szczęście odmiana ta nie ma korzeni czepnych i większość zwisa po murze . Klon wśród tego gąszczu jakoś daje radę .
Dzisiaj rano , upragniony deszcz popadał rano .
Beata
Ostatnio zmieniany: 2023/07/11 09:15 przez beatazg.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, wojtek, ewakatarzyna
Mój niewielki Olsen's Frosted Strawberry strasznie zarósł w sezonie przez okalające go byliny. Dojrzałem go dopiero teraz gdy się przebarwił na bordowo.
Wiosna muszę go trochę "odchwaści" ... ale mam nadzieję że i podrośnie na tyle, że byliny nie będą mu straszne.
'Olsen's Frosted Strawberry' 2023 to jego drugi sezon w ogrodzie.
Jeszcze dobrze sie nie zakorzenił, bo wyraźnie, przy większych upałach brakuje mu wody-przypala mu liście... szczególnie, że rośnie na lekkiej górce...
W tym roku będzie porządnie wyściółkowany i może w końcu zostanie tam puszczona kropelka... to zobaczymy...
23.05.2023