Pokrój: odmiana wolno rosnąca, zazwyczaj krzew o wzniesionych pędach dorastający do 3 m i szerokości do 1,5 m. Drzewko jest równomiernie wypełnione, ale nie gęste. Liście: wiosną liście "Amagi-shigure" są jasno różowe, ale oplecione ciemniejszymi żyłkami, charakterystyczne żyłki przebiegają przez każdy liść.
Latem liście stają się fioletowe, a jesienią przebarwiają się w oszałamiającą gamę pomarańczy, purpury i czerwieni. Wymagania: stanowisko osłonięte, słoneczne do półcienistego. Gleba umiarkowanie wilgotna do wilgotnej, ale nie podmokła, o lekko kwaśnym odczynie, przeciętna ogrodowa do gliniastej.
Niestety pierwsza sztuka nie przeżyła bo go latem podgryzł kret. Biedny klonik wisiał przez kilka miesięcy w powietrzu czego niestety nie zauważyłem i na wiosnę został już tylko suchy badyl.
W tym sezonie kupiliśmy nowego ale i jego nadal prześladuje pech. Posadziłem go bowiem tam, gdzie po kilku tygodniach powstało rozlewisko, po jesiennych opadach.
Został wiec wykopany zaraz po zalaniu i czekał na opadniecie wody. Już wrócił na swoje miejsce i liczę że przeżyje te wszystkie perypetie ...
Mój siedzi w donicy i czeka na wiosnę... I też nie miał szczęścia budowlańcy zostawili na tarasie butelkę po wodzie mineralnej do połowy pełną... mineralna to mineralna, podlałam i dopiero poczułam bimber czy rozpuszczalnik, czort wie co to było. Musiałam go wytargać z donicy, wytrzepać całą ziemię i parokrotnie opłukać korzenie zanim smród zniknął. Na razie nie usechł....
Amagi Shigure podejście trzecie ... ten powyżej nie przeżył zalania jakie nawiedziło mój ogród latem 2021 roku
W ostatnią sobotę udało mi się kupić nowy, piękny egzemplarz tego klona w szkółce Polskie Korzenie. Dla miłośników klonów palmowych to szkółka, którą naprawdę warto się zainteresować.
Niestety nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej.
Aniu , ja żadnego z chyba 15 sztuk , wsadzonych jesienią , nie odkryłam . Tego też kupiłam i wiosną się pochwalę .
Polskie korzenie nie wysyłają , ale można kupić z wysyłką od Kamil Wieczorek .
Na grupie z FB z klonami palmowymi jest kilka osób , które się reklamują i sprzedają wysyłkowo fajne odmiany .
Beata
Ostatnio zmieniany: 2024/01/30 18:28 przez beatazg.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.