Pochodzenie: odmiana botaniczna ze wschodniej części Ameryki Północnej; liść tego klonu widnieje na fladze Kanady Wymagania: dobrze rośnie na żyznych, próchnicznych, kwaśnych i wilgotnych glebach, ale nie podmokłych; stanowisko słoneczne lub pół-cieniste, młode egzemplarze wytrzymują zacienienie Wielkość: w naturze osiąga wymiary do 40 m wysokości; u nas do 20 m, czyli jest to duże drzewo Pokrój: drzewo o szerokiej, gęstej koronie; kora szara, spękana Liście: 5 klapowe podobne do liści naszego klonu pospolitego, ale z wierzchołkami tępo zakończonymi o średnicy do 15 cm; jesienią przebarwiają się od żółtego,
przez pomarańczowy po szkarłatną czerwień; intensywność tego wybarwienia zależy od podłoża, na którym rośnie ten klon, a także od przebiegu pogody Kwiaty: koloru żółto-zielonego na długich szypułkach zebrane w gęste baldachogrona Owoce: skrzydlaki typowego wyglądu dla klonów mają 3 – 4 cm długości, ich skrzydełka są ustawione pod kątem ostrym Mrozoodporność:odporny na mrozy (strefa 5a) źle znosi upalne lato
W Kanadzie pozyskuje się z tego klonu słynny syrop klonowy, który jest wielkim przysmakiem używanym w cukiernictwie.
Pod wpływem widoku klona cukrowego w Arboretum w Rogowie postanowiłam i ja sobie kupić, ale.... jest jakaś luka do wypełnienia, bo albo na żadnej stronie już nie ma, albo na All, roślinka 10-20 cm za ok.7 zł/szczepiona, ponad 200 zł. Może wiosna będzie większy urodzaj na oferty sprzedaży.
Wspaniale wybarwiony klon cukrowy w Rogowie zachwycał barwami, ale oczywiście tylko od strony, na którą padały promienie słoneczne.