Tamaryszek
Tamarix
Tamaryszek to drzewo lub krzew pochodzący z południowej Europy, północnej Afryki oraz Azji środkowej.
Pokrój ażurowy, nieregularny.
Wysokość 2-4m.
Pędy brązowe lub czerwonawe, cienkie, wiotkie, opadające
Liście w postaci zielonych łusek pokrywających pędy.
Kwiaty bardzo drobne, różowe, obficie pokrywające pędy w czasie kwitnienia
Tamaryszki bardzo dobrze radzą sobie w słońcu i na glebach piaszczystych. Nie straszne im zasolenie, zanieczyszczenia oraz susza.
Bardzo dobrze tolerują cięcie, co zdecydowanie poprawia ich wygląd. PO cięciu krzewy stają się bardziej bujne, gęściejsze, ładniej kwitną. Termin cięcia jest taki sam jak innych krzewów kwitnących. Odmiany kwitnące wiosną tniemy po kwitnieniu, a kwitnące latem, wczesną wiosną.
Nie przepada jednak za przesadzaniem, gdyż wytwarza głębokie palowe korzenie, które pozwalają roślinie przetrwać upały i suszę. Oczywiście czasem zabieg ten jest niezbędnie konieczny ( u mnie w ogrodzie już dwa razy), wtedy wykopujemy krzew tak, aby nie uszkodzić korzeni.
Z własnego doświadczenia wiem, że raczej jest to nie wykonalne. Pierwsze przesadzanie mój tamaryszek przeżył, czy przeżył drugie, okaże się wiosną

Tamaryszki nie znoszą gleb ciężkich, kwaśnych, mokrych oraz miejsc cienistych.
Rozmnażamy tamaryszki z sadzonek zielnych pobranych w lipcu i sierpniu, lub z sadzonek zdrewniałych pobranych zimą i ukorzenianych w marcu.
Wysiewanie nasion nie gwarantuje zachowania cech odmiany.
Gatunki uprawiane w ogrodach
- tamaryszek czteropręcikowy = drobnokwiatowy (
Tamarix tetrandra) Kwitnie wiosną na pędach ubiegłorocznych (IV-VI)
- tamaryszek pięciopręcikowy = rozgałęziony (
Tamarix ramosissima) Kwitnie latem na pędach tegorocznych (VII-VIII)
- tamaryszek francuski (
Tamarix gallica) Kwitnie latem na pędach tegorocznych, a kwiaty po kwitnieniu opadają (IX)
Tamaryszek czteropręcikowy
A jak Wasze tamaryszki?