Majka zbyt leniwi jesteśmy więc owocostany zostaną jako ozdoba i pokarm dla ptaków.
Pamiętam jednak, że kilka lat temu będąc w Turcji kupiliśmy cały słoiczek przyprawy z sumaka. Przygotowuje się ją z suszonych, a następnie mielonych jagód octowca garbarskiego (Rhus Coriaria),
to jednak trochę inny gatunek niż ten który sadzimy w ogrodach. Przyprawa ma przyjemny, kwaskowaty smak więc to taki ocet w proszku
Są bardzo malownicze ...zastanawiam się czy nie zamienić starych jabłoni, z których nie mam od kilku lat pożytku, na octowce właśnie..Dość szybko rosną i nisko tworzą koronę...tak mi akurat pasuje ...o jesiennym wybarwieniu nie wspominam, bo to wiadomo
a milion odrostów Ci pasuje? Mnie "Dissecta" bardzo się podoba ale jak pomyślę o wyrywaniu tego to dalej podoba mi się u innych, nie u siebie
Mleczy w ogrodzie to mam setki i gorzej jeden wyrwać niż odrost octowca...tyle, że mój najstarszy (około 35 lat) przez pierwsze 20 nie dał żadnego, a w sumie może 5 . Pozostałe 2 disectum też rzadko dają...widziałem że jeden poszedł do sąsiada, ale jemu tez nie przeszkadza.
Wiem, ze potrafi dawac nawet 20 metrowe (na mojej działce) ...ale to jak rosnie latami dziko.
Raz w sezonie jak udziabiesz to wszystko....a ozdobny jak mało co
Najlepiej jak nie będę zaglądać jesienią do tego wątku, bo żal d... ściska U mojego 'Tiger Eyes' brązowe liście już smętnie zwisają (zresztą jak co roku) Tylko na końcach gałęzi widać jakiś jesienny kolor
fot. 16.10.2024
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2024/10/16 21:23 przez basik.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, nowababka, nelu-pelu, janka.p