Kasztan jadalny
Castanea sativa
Kasztan jadalny należy do drzew z rodziny bukowatych. W Polsce może rosnąć w zachodniej części kraju.
Wysokość do 35m. W naszym klimacie dorosnąć może tylko do 20m. Według źródeł rośnie powoli, zdecydowanie przyspiesza po 10 latach.
Kora pnia jest brunatna i głęboko spękana
Liście podłużnie lancetowate, blaszka liściowa piłkowana. Zielone, błyszczące, przebarwiają się jesienią na żółto.
Kwiaty długie, kłosowate, białozielone.
Owoce - kasztany, brązowe, okrągłe, w kolczastej otoczce, w środku zawierające 2-3 nasiona. Inaczej zwane są maronami. Dojrzewają w październiku.
Zalecane stanowisko.
Gleba może być zarówno gliniasta jak i piaszczysta, ale powinna być wilgotna. Nie toleruje jednak nadmiaru wody. Miejsce powinno być zaciszne, słoneczne, zimą dobrze okryć drzewo chochołem.
Kasztany są jadalne. Świeże można jeść na surowo, wysuszone pieczone, gotowane lub konserwowane. Wykorzystywane do robienia musów. kremów i zup.
Marony są bogate w tłuszcze, białka, witaminy B i K oraz cukry.
Kasztan jadalny w ogrodzie Poll
foto. Poll