Hej, czy ktoś z Was ogarnia różnice pomiędzy np: Inversą, Frohburgiem, Pendulą ? Mam od paru lat, podobno, odmianą Inversa, ale jak patrzę na Wasze foto, to widzę... bałagan. Czy szkółkarze i sprzedawcy nie robią sobie z nas...? Czym te oklapłe odmiany się różnią ?
Magda
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Inversa i Frohburg mają pokrój niemal identyczny. Gałęzie wyrastają u nich ukośnie w dół i nie wytwarzają przewodnika. Rożni je siła wzrostu. Frohburg przyrasta 15-20 cm, a Invesrsa nawet 50 cm. Jeszcze jedną podobną odmianą jest Formanek, który przyrasta ok 10 cm i bardzo trudno wykształcić w nim przewodnik nawet pomimo podwiązywania pojedynczych gałązek (stąd najczęściej spotykamy go w formie płożącej)
Pendula wytwarza przewodnik i gałęzie wyrastają w niej prostopadle do pnia. Jest przez to dużo szersza do powyższych.
Hmm, to może zamiast Inversy mam Formanka? Strasznie "toto" wolno rośnie. Roślinę mam paaarę lat i do pasa mi nie dorasta. Zrobię foto. Też mi się wydawało, że pendule mają przewodnik, ale oglądając zdjęcia w internecie zwątpiłam we wszystko.
Magda
Rosnąca w moim ogrodzie Inversa ma ok 10 lat i tak na oko z 5 metrów "długości". Do mniej więcej 4 metrów podwiązywałem przewodnik, a teraz już przewiesza się w dół i ta część ma trochę ponad metr.
Formanek ma także znacznie cieńsze pędy niż Inversa.
Myślę, że to Inversa. Różnice w tempie wzrostu mogą być spowodowane np różnymi podkładkami, na których zostały zaszczepione. Powodów może być bardzo dużo. Mój przez pierwsze 3-4 lata też rósł w podobnym tempie, ale teraz to chyba z pół metra rocznie przyrasta.
ten choć trochę pendulowaty , to jednak rośnie nieprzewidywalnie w różne strony .Mam go od jednorocznej sadzonki i dopiero teraz widać co z niego za czort będzie
Beata
Ostatnio zmieniany: 2019/11/20 20:58 przez basik.
Odmiana znaleziona jako czarcia miotła na odmianie 'Rubra Spicata' w szkółce Iseli/Oregon/USA. Wybarwienie młodych przyrostów w kolorze czerwonym utrzymuje się, w zależności od pogody, do trzech tygodni. Przyjmuje kulisty kształt. Budowa bardzo gęsta. Przyrost roczny: 1-2 cm.
Picea abies Zakupiony pod nazwą 'Rothenhaus', ale czy na pewno to on, coś do końca mi nie pasuje.
Jest to egzemplarz mający już ponad 10 lat.Zdjęcie dzisiejsze.
Beato masz racje to na pewno picea pungens.Odpisywałam nazwę z orginalnego paska ze szkółki w której go kupiłam
i jak byk jest napisane Picea abies Waldbrunn.Jednak wszyscy są omylni.
Dziękuję za czujność ,to świadczy o tym że ktoś to czyta ze zrozumieniem.
Dorasta do 1 m. wysokości przy ok. 2 m. szerokości.
U młodych roślin pośrodku tworzy się zagłębienie, u starszych już tego nie widać.
Rośnie bardzo wolno.Roślina mająca już ponad 10 lat.
Gosiu ,Czy to na pewno on . U mnie Nidiformis ma gałązki ułożone bardziej poziomo i jakoś tak inaczej wygląda , nie kulka tylko placek
'Barryi' u mnie jest taką kulką .
Beata
Ostatnio zmieniany: 2016/12/07 19:23 przez beatazg.
No to mnie Beatko zagięłaś.Myślałam że to on,ale rośnie już u mnie bardzo długo więc mogłam coś pochrzanić.
Masz może pomysł co to może być.
Czytałam że w starszym wieku wyglądają kuliście może to dlatego .
Ile lat ma twój.