Jaguś bardzo fachowy szkic
, miałam na myśli raczej coś odręcznego, a Ty tak specjalistycznie
. Brak tylko stron świata, ale dobra, już się nie czepiam
.
Więc tak, skoro między leszczynami i tak ma biec ścieżka, to tym bardziej postawiłabym tam na bezproblemowe płożące. Bluszcz, który chciałaś na siatce, lepiej by się sprawdził wprost na ziemi lub roślinki, o których pisałam ostatnio. Fajne są też odmiany różnych kolorowych jasnot.
W miejscu ruinek, skoro nie zamierzasz oczyszczać tych miejsc - zrób skalniaki. Tylko zdaje się, że ruinka nr 1 jest w cieniu, dobrze myślę? Gdybym miała więcej czasu, to przygotowałabym Ci zestaw roślinek skalniakowych do cienia. Druga ruinka bardziej słoneczna, prawda? Tam nie będzie problemu, bo większość skalniaków lubi słońce. Do tego jakieś karłowe iglaczki
Jeśli chodzi o teren po prawej, to rozumiem, że chciałabyś posadzić jakieś krzewy między drzewami z tyłu, a rabatą, żeby stworzyć naturalne piętro pośrednie? Bardzo dobry pomysł, tylko znów nie do końca wiem ile tam jest światła
. Sądząc po zawartości rabaty (głównie hosty), pewnie jest tam cień
. Z krzewów na takie stanowiska mogę Ci polecić derenie (sporo ma kolorowe liście lub pędy), jaśminowce, czarne bzy (nie dzikie, tylko piękne, odmianowe o kolorowych liściach
), lilaki, kaliny, niektóre tawuły. Z iglastych dla urozmaicenia możesz posadzić cisy, choiny kanadyjskie lub mikrobiotę. A pomiędzy nimi na przykład kolorowe trzmieliny
Fabiolo zaproponowałam żurawki własnie dlatego, że juz je masz, miałam na myśli jedynie ujednolicenie kolorystyczne obwódki
. Na zdjęciu wygląda jakby się przeplatały z hostami.
Myślisz o bukszpanach, a nie sądzisz, że podrośnięte bukszpany zasłonią zawartość tej rabaty? Wiem, że pewnie chcesz je ciąć, ale chyba nie na wysokość 15-20cm
?
Na pytanie skąd zacząć, nie jestem w stanie odpowiedzieć, bo widzę tylko fragment rabaty. Ale generalnie uważam, że wszelkie żywopłoty mają spełniać funkcję porządkującą, więc raczej powinny biec od poczatku rabaty do końca
. No chyba, że chcemy podkreślić jakieś konkretne miejsce w jakimś konkretnym celu, ale nie wiem, czy o to Ci chodzi, bo nie wiem jak wygląda rabata w całości.