Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Sałatki, surówki od wiosny do zimy

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/04 15:23 #1650

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Masz swój sprawdzony przepis na sałatkę lub surówkę?proszę podziel się nim z nami flower

Proponowane tutaj sałatki mogą być nie tylko dodatkami, ale również małymi daniami.
Na wstępie,kilka praktycznych uwag :)
Warzywa na sałatki gotujemy krótko, najlepiej na parze, aby zachowały jędrność i były chrupkie.
Do całkowitej miękkości gotujemy tylko ziemniaki (zawsze w mundurkach)i wszystkie strączkowe, pamiętając jednak aby ich nie rozgotować.
Warzywa można także po starannym umyciu ugotować w łupinach, dzięki czemu straty składników mineralnych i witamin będą mniejsze. Obieramy cienko dopiero po ostudzeniu.

Przygotowane a przede wszystkim pokrojone składniki łączymy natychmiast, dodając przyprawy i sos.Delikatnie mieszamy, po czym odstawiamy na 20-30 min pod przykryciem do lodówki, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły.
Wyjątek stanowi zielona sałata, którą polewamy sosem tuż przed podaniem.

Przyprawiając sałatki, nie zapominajmy, że część składników ma już wyraźny smak, np.marynaty lub kiszonki.
Dlatego soli i przypraw używajmy z umiarem.

Po wyjęciu z lodówki, przed podaniem na stół, sałatkę delikatnie zamieszajmy, zostawmy na 30 min w temp.pokojowej, następnie przełóżmy do salaterki i podajmy.
Sałatka za zimna podana prosto z lodówki traci na smaku i aromacie.

Sztuka przyprawiania sałatek
Bazylia- nadaje się do wszystkich sałatek, których podstawą są pomidory i papryka.
Kolendra-do sałatek tzw.cięższych, z produktów duszonych lub smażonych np.z bakłażanów.
Oregano--do pomidorów, papryki,cebuli.
Tymianek-do surówek z porów i sałatek z pieczonej papryki.
Melisa-do surówek przyprawianych na słodko, z dodatkiem owoców i bakalii,np.marchwi,szparagów lub ananasa.
Mięta-do sałatek podawanych z białym pieczonym mięsem
Koperek-do prawie wszystkich surówek i sałatek, poza doprawianymi w stylu kuchni wschodniej, np. z kuskus, w skład których wchodzą oliwki lub kapary.Nie nadaje się też do sałatek wybitnie słodkich.
Natka pietruszki-Do większości sałatek i wszystkich surówek, zastąpić nią można melisę.
Szczypiorek-do surówek i sałatek z rzodkiewek, rzepy,ogórków(nie kiszonych) w skład których wchodzą jaja na twardo, a także do sosu jogurtowego.

Winegret klasyczny
Do miseczki wlać ocet (najlepiej winny)(1 łyżka),posolić,mieszać aż sól się rozpuści,wlać oliwę lub olej sałatkowy, słonecznikowy(3 łyżki)(,dodać pieprz i energicznie mieszać aż sos lekko zgęstnieje.
Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.
Aby sos nie był zbyt kwaśny można dodać odrobinę wody i odrobinę cukru.
Sos można aromatyzować ziołami(świeżo posiekanymi lub suszonymi)

Winegret estragonowy
!/2 szklanki klasycznego sosu winegret wymieszać z 1/2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżką drobno posiekanego świeżego estragonu, doprawić solą,pieprzem i cukrem pudrem.

Winegret czosnkowy
Czosnek (2 ząbki)przecisnąć przez praskę, dodać do 1/2 szklanki winegretu klasycznego wraz z natką, dokładnie wymieszać.Doskonały dodatek do zielonej sałaty, cykorii, oraz gotowanych jarzyn, podawanych na zimno, np. fasolki szparagowej, kalafiora, brokułów.

Winegret serowy
łyżkę roztartego rokpolu lub innego sera pleśniowego, np.gorgonzoli, 1/2 szklanki klasycznego winegret, szczyptę pokruszonych płatków migdałowych, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru, zmiksować lub włożyć wszystkie składniki do słoika, zakręcić i trząsać energicznie 2-3 minuty

Majonez muślinowy
Białko ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.Małymi porcjami dodawać majonez(1/2 szklanki) delikatnie mieszając.Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

Majonez winny
Do garnuszka wbić 3 żółtka, dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę płynnego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina.Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką aż zgęstnieje.Wyjąć, mieszać do ostygnięcia.Doprawić cukrem,solą i pieprzem

Majonez curry
Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę, sparzoną i odcedzoną, oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, posolić,wymieszać.

Majonez jogurtowy
Po 4 łyżki majonezu i jogurtu wymieszać.Doprawić 1/2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej,sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Sos sałatkowy
1/2 szklanki klasycznego winegret
po jednej łyżce startego selera i posiekanego pora,1/2 łyżeczki gorczycy i 1/2 łyżeczki cukru.Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.Schłodzić w lodówce.Podawać do zielonej sałaty oraz surówek z selera,białej kapusty,pomidorów,ogórków.
Ostatnio zmieniany: 2016/10/28 14:29 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, zanetatacz

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/04 15:26 #1652

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Alfabetyczny spis treści

Nazwa jest jednoczesnym linkiem do przepisu
Ostatnio zmieniany: 2016/06/04 15:27 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/04 15:32 #1653

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Wiosenna chrupiąca sałatka z rzodkiewkami
2 młode ziemniaki
główka sałaty
3 pomidory
mały świeży ogórek
strąg żółtej papryki
mała cebula
kilka rzodkiewek
koperek
sól

sos
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka soku z cytryny
mielona papryka
sól,pieprz

Wszystkie warzywa umyć,oczyścić.Sałatę porwać na kawałki,ziemniaki obrać,obgotować(10 min)w osolonej wodzie,ostudzić,pokroić w kostkę.
Ogórek umyć ,poprzecinać w plasterki,paprykę oczyścić z gniazda nasiennego,pokroić w kostkę,pomidory-w ósemki,cebulę-w krążki,rzodkiewki-w plasterki.koperek,posiekać.
Sos:jogurt wymieszać z olejem i sokiem z cytryny,doprawić do smaku solą,pieprzem i papryką.Warzywa przełożyć do salaterki,wymieszać.Polać sosem,posypać posiekanym koperkiem
Ostatnio zmieniany: 2016/06/04 15:36 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Ness

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/04 15:40 #1655

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Wiosenna sałatka warstwowa z kurczakiem

Składniki:
30 dag filetu z kurczaka
10 dag sera żółtego
5 jajek
2 marchewki
1 czerwona papryka
3 ogórki kiszone
4 ziemniaki
por
pęczek zielonej cebulki (lub szczypiorku)
1 słoik pieczarek marynowanych
majonez
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna (Vegeta lub Kucharek)
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą uniwersalną, a następnie usmażyć na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Białą część pora pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

Zieloną cebulkę wypłukać, wysuszyć i drobno posiekać.

Na dno miski wyłożyć starty ser, następnie dodać jajka, posypać pieprzem i posmarować majonezem. Kolejna warstwa to papryka, następnie ziemniaki i majonez. Następnie wyłożyć ogórki kiszone i marchewkę oraz kurczaka. Całość popieprzyć, posolić i przykryć majonezem. Na koniec wyłożyć por, na nim ułożyć ciasno pieczarki i posypać zieloną cebulką.

Tak przygotowaną sałatkę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/04 15:43 #1657

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Surówki z truskawkami i serem feta

Składniki:
125 g rukoli
150 g roszponki
200 g sera feta
400 g truskawek
125 ml wody
1 płaska łyżeczka vegety lub bulionu warzywnego w proszku
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
2 łyżki miodu plynnego
Ewentualnie sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obie sałaty przebieramy i myjemy, osuszamy. Rucolę możemy poprzerywać na połowę. Truskawki szypułkujemy i myjemy. Fetę kroimy w kostkę.
Sos
Do wysokiego naczynia przekładamy 125 g truskawek, dodajemy wodę, ocet,oliwę, miód, vegetę i miksujemy blenderem. Sos ewentualnie możemy doprawić solą i pieprzem. Najlepiej przygotować go trochę wczesniej i zostawic do przegryzienia się smaków.

Do miski przekładamy roszponkę, rukolę i resztę pokrojonych na ćwiartki truskawek, posypujemy fetą. Dressing wstrząsamy i polewamy surówkę, mieszamy.

Smakuje świetnie do duszonego mięsa w sosie jak i do grilla.

Jeśli nie mam w domu podanych sałat,robię surówkę z sałaty którą mam pod ręką
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/05 01:33 #1818

  • Qra
  • Qra Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 190
  • Otrzymane podziękowania: 561
Sałatka dla lubiących kwaśne, 1 główny składnik + sos:
na 1 porcję:
Sałata lodowa (miseczka)
Uderzając sałatą o jej korzeń automatycznie się wyłamuje dzięki czemu łatwiej odchodzą liście.
Sos:
Olej/Oliwa 1/5 szklanki
Cytryna 1/5 szklanki
musztarda dla złamania smaku miodowa (1 łyżeczka)
soja sos (alternatywnie)
vegeta
suszone pomidory (alternatywnie)
słonecznik (alternatywnie)

Zalewamy mieszamy i jemy :)


Pozdrawiam Qra
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/13 10:05 #3969

  • zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3597
  • Otrzymane podziękowania: 14047
Sałatka z ciecierzycą
ciecierzyca z puszki (1 puszka) (można ugotować samemu, ale ja w kuchni mam dwie lewe ręce i idę na łatwiznę :) )
2-3 średnie ogórki małosolne (można więcej jak ktoś lubi)
papryka czerwona słodka
kiełki fasoli mung z puszki
4-5 posiekanych orzechów włoskich
pestki z dyni
ziarna słonecznika/sezamu (można podprażyć)
oliwa z oliwek (najlepsza jest taka z kolorowym pieprzem) lub olej z pestek słonecznika

Ciecierzycę i kiełki odsączyć, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, wszystkie składniki skropić oliwą i wymieszać.
Robi się błyskawicznie,ja nazywam ja sałatką pracową, bo daję radę zrobić ją przed wyjściem rano do pracy jako posiłek biurowy :) .
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2016/06/13 10:06 przez zuzanna2418.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/16 21:45 #4972

  • Qra
  • Qra Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 190
  • Otrzymane podziękowania: 561
Dip do sałatki lub chipsów

1 serek śmietankowy ( typu twój smak)
1 mały jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
sól ziołowa

Serek i jogurt mieszamy, ilość jogurtu zależy od przeznaczenia, dip do chipsów mniej do sałatki więcej. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy sól ziołową próbując czy aby nie przesoliliśmy ;)


Pozdrawiam Qra
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/06/17 13:00 #5139

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13886
  • Otrzymane podziękowania: 33614
Szybka surówka z kapusty pekińskiej

1/2 kapusty pekińskiej
Pęczek rzodkiewek
Pęczek zielonej cebulki
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Zioła do sałatek ( gotowa mieszanka)

Kapustę szatkujemy, rzodkiewkę ścieramy na grubej tarce, cebulkę drobno kroimy.
Wszystko mieszamy w misce z ziołami. Polewamy oliwą lub olejem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ness

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/07/03 13:34 #9442

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Sałatka wiosenna z ziemniakami i kiszonym ogórkiem

Składniki:
7-8 ziemniaków
3-4 ogórki kiszone
pęczek koperku
4-5 jajek
1-2 zielone cebulki
3-4 ząbki czosnku
1 mała cebula
4-5 łyżek majonezu
300 ml jogurtu naturalny (typu greckiego)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę. Koperek oraz zieloną cebulkę drobno poszatkować.

Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez oraz jogurt i dokładnie wszystko razem wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Sałatka jest idealna na każde przyjęcie. Jest świetną propozycją do potraw z grilla.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/07/03 13:35 #9445

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Sałatka z zielonej sałaty i sera Feta
Przetestowana,smaczna,warto spróbować :)

Składniki:
½ główki zielonej sałaty
13,5 dag sera Feta (½ opakowania)
5 dag selera naciowego (1 łodyga)
½ pęczka rzodkiewki
5 dag kiełków lucerny
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli soku z limonki
kilka kropli octu balsamicznego
pieprz cayenne
koperek
przyprawa do grilla
sól prowansalska
pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy opłukać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki opłukać i pokroić w paseczki.

Do miski przełożyć zieloną sałatę, ser Feta, seler naciowy, rzodkiewkę i kiełki lucerny. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropli soku z limonki oraz kilka kropli octu balsamicznego. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne, koperku (może być suszony) i przyprawy do grilla. Przyprawić do smaku solą prowansalską i czarnym pieprzem. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami i odstawić na około 15 minut.

Sałatka jest idealna jako dodatek do potraw z grilla oraz jako surówka do drugiego dania. Świetnie smakuje z kaszą, mięskiem (np. łopatką) i sosem - po prostu pychotka!

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/09/15 12:21 #24730

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Kończy się lato a więc czas na jesienne sałatki

Jaja z brokułem lub kalafiorem

4 jaja ugotowane na twardo
20dkg brokułu lub kalafiora (może być mrożony) ugotowanego na półmiękko
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki majonezu niskotłuszczowego
4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
ocet jabłkowy
sól.pieprz

Jaja obrać, pokroić w kostkę.Brokuł(kalafior) podzielić na różyczki.Majonez wymieszać z jogurtem, osolić do smaku,dodać trochę octu jabłkowego i szczyptę cukru.
Pokrojone jaja delikatnie wymieszać z brokułem(kalafiorem), polać sosem, ponownie wymieszać, posypać koperkiem. Wstawić do lodówki na 20-30 min.Z lodówki wystawić ok 30 min przed podaniem na stół.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/09/15 12:22 #24731

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Ryżowa
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
2 ogórki kiszone
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
łyżka przyprawy z suszonych pomidorów

Sos:
3 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki pieprzu
łyżka cukru


Ogórki drobno pokroić,dodać do ryżu wraz z kukurydzą.Sok z cytryny utrzeć z olejem, cukrem i pieprzem.Tym sosem polać sałatkę,lekko ją wymieszać.Posypać przyprawą z suszonych pomidorów.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/10/07 20:43 #28256

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Warzywna sałatka na zimę




Po 1 kg.kapusty,cebuli,marchewki,papryki,kalafiora,natka zielonej pietruszki-wszystko pokroić,dodać soli do smaku,wymieszać i zostawić na noc -rano warzywa odcisnąć z soku dodać szklankę oliwy i nakladać do słoików -przygotować zalewę ze szklanki octu i jednego litra wody, przegotować a następnie dodać do słoików -pasteryzować 15 min.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/10/12 21:43 #29335

  • tabaaza
  • tabaaza Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Irysomaniaczka
  • Posty: 636
  • Otrzymane podziękowania: 2314
Hejka! :)
Potrawa sałatkowa kuchni orientalnej ( nigdy nie spożywać w obecności Pollutonowskiej! )
Jest dobra, zrobiłam wiosną tego roku w ilości niedużej ze względów oczywistych.
Wyszukujemy odpowiedniej wielkości zieloną hostę z tych średniego wzrostu. Hosta musi być solidnie rozrośnięta i nie mieć burchli, jakiegoś wybitego użylenia czy czegoś jeszcze innego coby przeszkadzało w konsumpcji.

Ja wybrałam tę ponieważ mam jej naprawdę sporo



W kwietniu kiedy wychodzą hostowe kły zakrywamy młodą rozetę odwróconą doniczką i tak sobie trzymamy około 7 - 14 dni (zależy jaka temperatura jest). Potem doniczkę zabieramy i obcinamy listki wraz z ogonkami. Liście myjemy i wrzucamy na króciutko na wrzątek (nie solimy wody) czyli blanszujemy. Cały knyf polega na tym żeby liści nie przegotować, ogonki mają być kruche a liście takie al dente.
Potem trzeba tylko naprawdę dobrego sosu sojowego.
Ja przyznam że część tych liści z ogonkami polałam tak zupełnie nie po azjatycku masełkiem i lekko posoliłam, jak dla mnie rewelka.
Pozdrówka
Hostożercza Tabs :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 2016/10/12 21:44 przez tabaaza.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zanetatacz

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/10/13 10:43 #29419

  • tabaaza
  • tabaaza Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Irysomaniaczka
  • Posty: 636
  • Otrzymane podziękowania: 2314
Hejka! :)
Sałatka lwowska dla tych którzy lubią sałatki ze śledziami.
8 - 10 małych buraczków (małe smaczniejsze) lub 5 dużych, mają być bardzo czerwone
4 średniej wielkości białe ale nierozpadające się w gotowaniu ziemniaki
1 duży seler
3-4 średnie marchewki
8 niedużych, jędrnych ogórków kiszonych
Słoiczek grzybków marynowanych (po mojemu najlepiej gąsek, że o rydzach ledwie wspomnę ale można użyć wszelkich grzybków marynowanych)
4 średnie lub 6 mniejszych kwaskowych jabłek
1 biała cebula a jeszcze lepiej szczypior
W wersji eleganckiej mały słoiczek marynowanych kaparów
I rzecz najważniejsza - - 6 - 8 filetów z solonego śledzia, niezbyt mocno wymoczonych (tzw. śledź bezpłciowy odpada w przedbiegach)

Warzywa gotujemy w łupinach (buraki i ziemniaki lepsze są upieczone, ale to dużo roboty więc taka akcja bardziej świąteczna). Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłko, ogórek i cebula ( cebulę należy odgazować lub sparzyć, szczypior zostaje taki jaki jest) też tak traktujemy. grzybki kroimy w paseczki, chyba że główki są tak małe że tego nie wymagają. Filety śledziowe też kroimy w paseczki. Kapary odcedzamy i dodajemy do sałatki. Mieszamy wszystkie składniki na końcu dodając ziemniaki i śledzie ( jeżeli mamy szczypior to on albo idzie po śledziach albo ozdabiamy nim gotową sałatkę). Polewamy sosem i czekamy aż się przegryzie.

Sos:
Śmietana kwaśna - sporo, nawet około dwóch dużych pojemników (daję 18% ale tak naprawdę powinna być 30%, tylko czyja wątroba dziś zniesie aż takie brewerie)
Słoiczek ostrej musztardy (niektórzy uznają tylko rosyjską musztardę do tej sałatki)
Sol, pieprz, cukier, ewentualnie sok z cytryny.

Ta sałatka jest taka ostro - słodko - kwaśna, jesienią wychodzi najlepsza bo surowce są takie jak trzeba.
Pozdrówka
Tabs :woohoo:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zanetatacz, agrazka, nelu-pelu

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/10/13 10:56 #29424

  • piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Posty: 8538
  • Otrzymane podziękowania: 25814
Tabiczku, naprawdę jadłaś potraw hostowo-orientalną zdziwko , i przyznajesz się tu gdzie trylu hostomniaków :lol: , odważna z Ciebie dziewczyna 2smiech . Ja jak na razie nie wypróbuję ;) . Ale śledziowe i owszem bo śledzie jadam pod każdą postacią :lol:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): tabaaza

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/10/13 12:18 #29435

  • tabaaza
  • tabaaza Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Irysomaniaczka
  • Posty: 636
  • Otrzymane podziękowania: 2314
Hejka! :)
Zrobiłam te hostę po azjatycku bo byłam bardzo ciekawa jak to wypadnie w domowych warunkach. Ona nie tylko mnie smakowała, to dobre warzywko, z tym że krótko dostępne bo hostowe liście szybko robią się łykowate (stąd ta doniczka i bielenie, bo wyczytałam że takie hosty są smaczniejsze i właśnie bez tego łyka). Często to ja tego robić nie będę, hosty znów tak bardzo szybko się nie regenerują (przynajmniej u mnie w ogrodzie ) ale takiej wersji domowej spróbowałam bo mnie kusiło (kiedyś próbowałam host czyli giboshi z ryżem i łososiem takich zawijanych restauracyjnych, zjadliwe było ale z zachwytu nie padłam). Pikutku, co tam hosty, Pamiętasz jak Fafik na matecznym eksperymentował z kłączami kanny? No a coolega Ogrodnik jak postanowił ku zgrozie całego foruma dokonać eksperymentu z owocem cisu (niby naukowo "podpartego" ale emocje były ;) ). Zaraz lezę do sklepu buraki i śledzie kupować, zobacz co pisanie przepisu kulinarnego robi z człowiekiem! cook
Pozdrówka
Tabs :woohoo:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/10/13 13:36 #29442

  • piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Posty: 8538
  • Otrzymane podziękowania: 25814
Ja tam lubię takie eksperymenty ale na cisowe owocki bym się jednak nie pokusiła ;)
A jak lubisz sałatki śledziowe to przy okazji podrzucę Ci mój ulubiony przepis. Tymczasem jednak USB odmawia mi dostępu :unsure: a przepisywanie jakoś nie bardzo mnie nęci :oops:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): tabaaza

Sałatki, surówki od wiosny do zimy 2016/10/28 13:22 #32542

  • zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3597
  • Otrzymane podziękowania: 14047
Kasza różnej maści to obecnie mój ulubiony składnik posiłków pracowych. Dodatki wrzucam, jakie akurat posiadam.
Dziś wyszła mi następująca mieszanina:

Pół woreczka (albo więcej, jeśli chcemy bardziej sycące danie) kaszy orkiszowej ugotowanej według instrukcji na pudełku (wody nie solę)
Dwie papryki pokrojone w podłużne pasemka podduszone, lekko zgrillowane na patelni grillowej (mały ogień, oliwy dosłownie kapka, można podlewać wodą, jeśli się przypalają za bardzo). Rozgrzewam oliwę na patelni grillowej i wrzucam paprykę. Mieszam od czasu do czasu. I ze dwa razy podlałam wodą. Potrzebują jakieś dobre 20 minut. Dla koloru dałam jedną czerwoną i jedną zieloną.
puszka tuńczyka w sosie własnym
koperek, natka pietruszki posiekane
lekko podprażone pestki dyni i słonecznika

Gdy kasza i papryka nie są już gorące (ale mogą być ciepłe), wszystkie składniki razem mieszamy. Można doprawić pieprzem.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Gosia1704, Ness
  • Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.186 s.