Czy pamiętacie czas kiedy to pomarańcze gościły na naszych stołach tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia? a zdobycie ich czasami graniczyło z cudem? Choć od tego czasu minęło wiele lat ja nadal pamiętam tę radość ze zdobytych owoców i ten zapach rozchodzący się po domu, przypominający o zbliżających się świętach.
Dzisiaj mamy to szczęście, że przez cały rok możemy spożywać te owoce i czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy jakie korzyści mogą przynieść naszemu organizmowi,
Zajadając się pomarańczami, chronimy się przed wieloma chorobami starszego wieku - artretyzmem, chorobą Parkinsona, arteriosklerozą, ale także cukrzycą, nowotworami i stanami zapalnymi. Dłużej zachowujemy młody wygląd.
Dlatego w tym wątku zapraszam do dzielenia się informacjami i przepisami w jaki sposób pomarańcze wykorzystujecie w swoich kuchniach.
Poniżej podam kilka przepisów, wykorzystujących pomarańcze w kuchni, prowokując do dalszej dyskusji. Na przepisy natknęłam się w sieci przy okazji zgłębiania wiedzy o pomarańczach.
Jednocześnie uprzedzam moich forumowych oponentów, że mój wpis nie ma nic wspólnego z plagiatem i został wyrażony własnymi słowy