Fenkuł włoski (koper włoski)
Foeniculum vulgare
Fenkuł (Foeniculum) jest rodzajem zaliczanym do rodziny selerowatych (
Apiaceae).
Foeniculum vulgare, nazywany koprem włoskim, lub słodkim, jest jedynym przedstawicielem tego rodzaju.
Występuje w stanie naturalnym na terenach Basenu Morza Śródziemnego, oraz w Azji (w Pakistanie, Afganistanie, Iranie), oraz, jako roślina zawleczona na wielu innych ciepłych terenach kuli ziemskiej.
Ze względu na właściwości lecznicze i kulinarne, stał się rośliną uprawną.
Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, o stałej, niezbyt wielkiej wilgotności. W razie mroźniejszych zim wymaga zabezpieczenia.
U mnie fenkuł 'Purpurascans' rośnie od kilku lat.W naszym klimacie często wymarza, ale nie wypada bezpowrotnie , ponieważ dobrze się rozsiewa.
Ma spore walory ozdobne.Podobno korzenie są bardzo smaczne,ale osobiście nie próbowałem.W ciepłe dni mocno pachnie anyżem za którym ja osobiście nie przepadam
Dorasta do 100-120 cm,na zdjęciach młode siewki.