Borówka brusznica
Vaccinium vitis idaea
Synonimy: czerwona jagoda, brusznica, bruśnica, kwaśnica
Jest rośliną wskaźnikową gleb kwaśnych
Wyrasta na kwaśnym, ubogim podłożu, w świetlistych lasach liściastych i iglastych, na wrzosowiskach, pastwiskach, piaskach i skałach.
Krzewinki zimozielone, 10-20 cm wysokości.
Kwitnienie od maja do lipca.
Owoce dojrzewają od lipca do września. Są jadalne, ale mają cierpki, kwaskowaty smak. Masowo zbierane, także dla przetwórstwa przemysłowego. Wyrabia się z nich przetwory takie jak dżemy i konfitury, używane np. jako dodatek do mięs. W Polsce z owoców z dodatkiem gruszek robi się galaretki, które są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs i dziczyzny.
Gałązki borówki brusznicy są używane do ozdabiania koszyczków wielkanocnych.
Roślina lecznicza
Borówka brusznica ma działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające. Owoce działają regulująco na czynności trawienne, stosowane raczej jako środek dietetyczny.