Szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus)
Roślina azotolubna.
Występowanie: buraki, ziemniaki, kukurydza, warzywa.
Gleby żyzne, głębokie.
Dodatkowo: ciepłolubna roślina, obniża plon roślin uprawnych, odporna na niektóre herbicydy, nasiona chętnie zjadane przez ptactwo.
Ciekawostka:
Szarłat szorstki - Amaranthus retroflexus to gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny szarłatowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Północnej. Surowiec zawiera saponiny trójterpenowe, betainę, związki krzemu, aminokwasy, białka (peptydy), fitosterole i azotan potasu. W polskim ziołolecznictwie rzadko opisywane i stosowane. Powodem jest zapewnie to, iż roślina przybyła do Polski nie tak dawno. Ziele działa moczopędnie, uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie, czyszcząco na krew i żółciopędnie. Peptydy szarłatu mają silne właściwości antybakteryjne. Reguluje wypróżnienia. Zalecane przy skąpomoczu, nadciśnieniu, zatruciach, chorobach skórnych, osłabieniu, zastojach żółci i spowolnionej przemianie materii. Znacznie większe znacznie ma w ziołolecznictwie rosyjskim i ukraińskim z godnie z którym poleca się go zapaleniu jelita grubego, zapaleniu macicy, leczeniu tarczycy, kolkach jelitowych, zaparciach, jako środek przeciwkrwotoczny przy krwiopluciu, silnych menstruacjach i krwotokach hemoroidalnych. Przypisuje mu się działanie przeciwpasożytnicze na przykład przy zwalczaniu nitkowca Drancunculus medinensis zw risztą a powodującym bardzo groźną chorobę drakunkulozę i na którego nie ma skutecznego leku farmakologicznego. Indianie amerykańscy uważają to ziele za skuteczne przy zwalczaniu otyłości