Siewka hosty 'Bottom Line' (Monty & J. Carlson 2009)
Rozmiar ML Liście: sztywne o dobre substancji, podłużne z mocno falującym brzegiem, wzniesione w górę; kolorystyka zależy od stanowiska: w cieniu żywozielone, im więcej mają słońca (hosta należy do nieprzypalających się), tym bardziej żółte Kwiaty: bladolawendowe (VIII/IX) Zalecane stanowisko :filtrowany półcien, ale bez szkody dla urody znosi większe nasłonecznienie
Uwagi:
- tworzy zgrabne , oryginalne kępy wzniesionych do góry, pofalowanych liści
- dobrze znosi nasłonecznienie a nawet okresowe niedostatki wody
- dobrze przyrasta
Zamiast przesadzenia, zdecydowałam się na wycięcie brzozy i podcięcie kilku gałęzi. Stanowisko zrobiło się wiele jaśniejsze.
Kwiaty blade, wąskie...zero urody. Lepiej wycinać.
fot.22.08.2016r, w fazie kwitnienia , za nią piękna Hoosier Dome
Nowy sezon mojej Ruffed Up... Jak zawsze, udany. Ta hosta nie spieszy się z wystawianiem kłow a do tego rośnie w dośc mocnym cieniu, co dodatkowo ja spowalnia. Jak napisała Hania, jest bezproblemowa.
fot.29.05.2017r
edit: hosta Ruffed Up jesienią wygląda równie dobrze, jak w pełni sezonu
Nie dziwię się, że jej nazwa wypadła mi z głowy, kiedy Wojtek zapytał: jaka to hosta? Dwa lata nie meldowałam, jak moja Ruffed Up się miewa. Może dlatego, że to zupełnie bezproblemowa hosta, która nigdy nie sprawiła mi jakiegokolwiek kłopotu. Od lat rośnie na tym samym stanowisku, które teraz zrobiło się mocno cieniste.