Poniewaz hosty w stylu Kempen Red Twist wzbudzają spore zainteresowanie a postać jej twórcy jest mało znana, postanowiłam zasięgnąć informacji ' u źródeł' i poprosiłam, by Patrick Butaye powiedział nam nieco o sobie i swoich hostach. Patrick ma obecnie 56 lat i mieszka w Belgii, w mieście Brecht. Zawodowo jest związany z ogrodnictwem . Hosta Kempen Red Twist, jest jego pierwszą introdukcja, która znalazła się w szerokiej sprzedaży. Jest ona siewką hosty
'Tequila Sunrise', wyselekcjonowaną dla wazowego pokroju i długich, wyraźnie czerwonych łodyżek.
Na zdjęciu jeden z egzemplarzy tej hosty w ogrodzie jej twórcy (foto Patrick Butaye)
Premiera Kempen Red Twist odbyła się w tym roku, ale Patrick ma juz przygotowane 3 inne hosty, które wejdą na rynek w roku 2017: Kempen Magenta Blue
Kempen Waving Shadow i Kempen Sky High .Na zdjęciach z ogrodu Patricka gotowe do premiery w przyszłym sezonie:
Kempen Magenta Blue, siewka
'Deans Dream' . Hosta o bardzo niebieskich i mocnych liściach
Kempen Waving Shadow hybryda host
Spritzer x
'Tequila Sunrise' . To ulubiona hosta Patricka z własnych intro
Zapytałam o słowo
'Kempen', które jest prefixem wszystkich jego host. Odpowiedział, iz to nazwa regionu, gdzie mieszka, ta część Belgii, która charakteryzuje się piaszczystymi glebami.
Patrick obiecał, iz drogą internetową prześle więcej zdjęć swoich host i opowie nam o nich, ale jak każdy z nas, ogrodników, jest bardzo obecnie zajęty. Przekazuję tez pozdrowienia dla wszystkich zielonozakreconych hościarzy i nadzieję belgijskiego hybrydyzera, że jego hosty trafią do naszych ogrodów i spodobają się nam .
...