Becky's Choice
Pochodzi od hosty
Venetian Blue ( M. Zilis)
Rozmiar: M wysokość 35-40cm
Liście: kolor przypudrowany niebieski w sezonie zmieniający się na zielono-niebieski, z falowanym marginesem; dobrej substancji
Kwiaty: jasno lawendowe
Zdjęcie Poll z maja 2015
Mam je obie - Becky's Choice i
Venetian Blue, z tym,że ta ostatnia jest 3 lata starsza. Różni się od swojego sportu zdecydowanie kolorem i gęstością falbany.
Choć Becky's Choice, to młoda u mnie stażem hosta, od wiosny 2015r, gdy wchodziła w drugi sezon w moim ogrodzie, wydała mi się na tyle interesująca, że obserwowałam ją bacznie.
Ładna, równomierna falbanka podłużnych , zwieszających się liści, kolor niezupełnie niebieski ( jak u
Venetian Blue) a podbity szarością.
Fioletowo nakrapiane nóżki nadają całej kępce nieco ciemniejszego kolorytu.
Ładna forma rozkładającej się na boki kępy... Używając mojego ulubionego określenia...wiążę z nią duże nadzieje.
na kolażu : Becky's Choice ( po lewej) i jej mama -
Venetian Blue
Kupiona, jako 1 kłowa sadzonka in vitro, w drugim sezonie miała ich 2 . Póki co, została wysadzona na małym, wydzielonym kawałeczku wraz kilkoma innymi hostami , z którymi przyszła od Fransena . Wszystkie poczekają tam, aż w wieku 3 lat, kiedy pokażą na co je stać i aż je ocenię ,jak dynamicznie rosną i ile miejsca będą potrzebować.
fot.17.,05.2015, stanowisko mocno cieniste, wilgotne
3ci sezon moja Becky's Choice rozpoczęłą 6 ma kłami, czyli statystyka wygląda tak: 1-2-6. Zupełnie niezłe tempo.
Kły śliczne- pastelowe, wysmukłe, nieco podbite bordowym kolorem u nasady. Rośnie w świetlistym cieniu, na dobrze podlewanym stanowisku.
Treść i fotki Poll (użyte za jej zgodą)