Pochodzenie nieznane, chociaż niektórych źródłach jest podawane jako krzyżówka host plantaginea x sieboldii (A. Cummings & AHS (R) 1986r)
Rozmiar: M wysokość 60cm Liście: zielone (często oliwkowo zielone) z wyraźnym unerwieniem; lekko błyszczące zarówno z wierzchniej jak i spodniej strony liści Kwiaty: pachnące, jasno-lawendowe od połowy sierpnia do początku września na 100 cm zielonych ulistnionych łodygach Zalecane stanowisko: od słońca do cienia
Uwagi:
- szybkie tempo wzrostu
- znosi słońce
U mnie rośnie piąty sezon na wystawie północnej, z bezpośrednim dostępem porannego słońca .
W fazie kwitnienia 2015r.
21.04.2016r.
11.05.2016r
27.05.2016r.
13.06.2016r.
Pozdrawiam. Danuta
Ostatnio zmieniany: 2019/02/08 11:10 przez Efkaraj. Powód: dodanie linku, dopisanie informacji
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, halszka
Dokładnie, jak napisała Danusia w opisie - przyszłą połowa sierpnia i Honeybells pokazała pąki kwiatowe, które lada moment się rozwiną. Kwiaty pięknie pachną i choćby dlatego warto ja posadzić w ogrodzie.
fot.15.08.2016r, stanowisko nieco zbyt cieniste, więc i kwitnienie niezbyt obfite
Danusiu, ślicznie Ci się wybarwiła. Moja chyba ma za ciemno. Wcześniej rosła bardzo sciśnieta w suchym miejscu...
... wiec ją przesadziłam na zasobniejsze i bardziej wilgotne, ale za to ciemne. Chyba powinnam ja znów przenieść, tak, by miała dostęp do wschodnich promieni słońca, jak ma Twoja.
bieżące zdjęcia z 22.08.2016r , powoli rozwija pąki, ale warto czekać na zapach kwiatów