Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik Lempera (Helleborus x lemperii) HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy'

Ciemiernik Lempera (Helleborus x lemperii) HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy' 2024/12/01 16:19 #333271

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 81078
Helleborus x lemperii HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy'
ciemiernik Lempera Winter Ballet® 'Frilly Rosy'

Helleborus x lemperii jest hybrydą międzygatunkową ciemiernika białego (Helleborus niger) i ciemiernika mieszańcowego (H. x hybridus). 'Frilly Rosy' to nowa, wprowadzona do handlu w sezonie 2024/ 2025 odmiana tego gatunku, uzyskana w wyniku prac Niemca Josefa Heugera. Jest zaliczona do Helleborus Gold Collection oraz ciekawej linii 'Winter Ballet', do której należą jeszcze odmiany: Karli, Katie, Leila, Leona, Liah, Liara, Linda, Linn, Lisann, Lola, Lulu czy Frilly Ruby.

'Frilly Rosy' charakteryzuje się dużymi, różowymi kwiatami, osadzonymi na mocnych, wyprostowanych łodygach w taki sposób, iż kwiaty nie są skierowane w dół a na wprost. Pojedynczy kwiat ma trzy lub cztery rzędy lekko pofalowanych płatków osadzonych wokół centrum z tym, że pierwszy (zewnętrzny) jest złożony z płatków o największych rozmiarach. Wysokość całej rośliny może wynieść około 40-50 cm przy rozpiętości kępy około 60 cm. Liście, podobne bardziej do liści ciemiernika białego niż wschodniego, są ciemnozielone i błyszczące, o dobrze widocznych nerwach. Brzegi liści są piłkowane, a łodygi kwiatowe mają kolor czerwonawy. Według mnie to jedna z najładniejszych odmian w linii 'Winter Ballet'.

Według informacji okres kwitnienia tej odmiany rozpoczyna się w listopadzie, jednak termin ten odnosi się do warunków niemieckich czy holenderskich, a w naszym kraju należy liczyć na rozwijanie się kwiatów najwcześniej w grudniu.

Odmiana 'Frilly Rosy' polecana jest do uprawy jako roślina niekaprysząca i nie mająca szczególnych wymagań prócz lekko półcienistego stanowiska i umiarkowanie wilgotnej gleby o dowolnym, jedynie nie skrajne kwaśnym, odczynie. Jesienią i zimą ilość promieni słonecznych padających na roślinę powinna być większa niż latem. Świetnie nadaje się do uprawy w pojemnikach np. na tarasach.

Uwaga! Jak inne ciemierniki, 'Frilly Rosy' jest rośliną trującą i/ lub powodującą uczulenia skórne, dlatego wszelkie prace pielęgnacyjne powinny być prowadzone w rękawicach.

Inne odmiany ciemierników należące do serii HGC, w tym sekcji Winter Ballet
znajdziesz w wątku, który jest im dedykowany
Helleborus Gold Collection
oraz w
Ilustrowanym Spisie Ciemierników
>>> Zapraszamy! <<<
.
Ostatnio zmieniany: 2026/03/06 00:21 przez th.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, elakuznicom, basik, janka.p, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Monika83

Ciemiernik Lempera (Helleborus x lemperii) HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy' 2025/01/09 17:11 #334990

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ciemiernik Winter Ballet Frilly Rosy położył się podczas mrozów, ale pogoda poprawiła się, więc nie tylko się podniósł, ale rozwija kolejne kwiaty:

fot. 08.01.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, elakuznicom, Danusia, Shalina, DorotaZ, Borislava.Kirilova

--=reklama=--

Ciemiernik Lempera (Helleborus x lemperii) HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy' 2025/01/09 18:58 #335005

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25863
Śliczny Poluś :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

Ciemiernik Lempera (Helleborus x lemperii) HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy' 2025/02/23 00:07 #336773

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Po mrozach wszystkie kwitnące pędy muszę usunąć, ale na dole kępy czekają kolejne pąki:

fot. 22.02.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, elakuznicom, Shalina, DorotaZ

Ciemiernik Lempera (Helleborus x lemperii) HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy' 2026/03/06 02:40 #356989

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19771
Co prawda Pola napisała, źe odmiana 'Frilly Rosy' została wprowadzona do handlu w sezonie 2024/ 2025, ale chyba w dość wąskim zakresie... to znaczy szczęśliwcy dostali... :zdrowko
Tymczasem tego ciemiernika nie ma nawet w aktualnym katalogu Heugera, choć jest w nim podobna odmiana - 'Frilly Ruby'... obie zaś reprezentowały szkółkę na najnowszej odsłonie IPM Essen 2026, największych i najważniejszych międzynarodowych targach ogrodniczych na świecie... może zatem dopiero kolejny katalog uwzględni tę odmianę jako nowość gwizdac

Tak czy siak 'Frilly Rosy' trafia już pod nasze strzechy, jest więc z czego się cieszyć zwyc

SantaRispetto napisał:
Ostatni elegant to zakup wiosenny Firlly Rosy

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Shalina, janka.p, DorotaZ, Kika

Ciemiernik Lempera (Helleborus x lemperii) HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy' 2026/03/06 08:01 #356996

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2310

Moniko był krótko w sprzedaży u Patrycji Kaicher, rozszedł się bardzo szybko, mi się udało kupić u Petersa, nie było go w ofercie, nie wiem co ja nawyczynialam, ale otworzyłam po zdjęciu tej szkółki w necie i moim oczom ukazał się on cały na różowo z falbanką i na dodatek w niższej cenie niż pozostałe, Fuks, traf, szczęście clap Jest bardzo ładny, widziałam u innych, że pięknie zawiązuje pędy kwiatowe, fajnie daje radę w donicy.
Ostatnio zmieniany: 2026/03/06 14:29 przez th. Powód: Postawienie zdjęcia do pionu
Za tę wiadomość podziękował(a): th, wojtek, Shalina, DorotaZ, Kika

Ciemiernik Lempera (Helleborus x lemperii) HGC® Winter Ballet® 'Frilly Rosy' 2026/03/07 19:18 #357032

• Kika
  • Kika Avatar
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 392
Jest piękna
Czas generowania strony: 0.118 s.