Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) ViV® 'Elena'

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) ViV® 'Elena' 2025/02/10 19:10 #336418

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 69952
Helleborus x hybridus ViV® 'Elena'
ciemiernik mieszańcowy 'Elena'

'Elena' jest ciemiernikiem, który powstał w belgijskiej firmie Microflor. Jest jedną z kilkunastu odmian należących do ViV® Collection.

Wysokość: 40 cm
Kwiaty: podwójne, ciemnoróżowe z nutą czerwieni
Czas kwitnienia: październik/ listopad
Liście: skórzaste, lekko błyszczące
Gleba: przepuszczalna, stale lekko wilgotna, bez zastoin wodnych

Uwaga: nadaje się do uprawy pojemnikowej

Uwaga! Ciemierniki są roślinami trującymi i drażniącymi skórę, więc wszystkie prace pielęgnacyjne należy wykonywać w rękawicach, by soki nie zetknęły się ze skórą.

W moim ogrodzie to tegoroczna nowość. Otrzymał stanowisko pod drzewami liściastymi, więc wiosną i zimą słońca będzie miał sporo.

pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/10 21:02 przez th. Powód: Dodanie miniaturki do bazy
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, zanetatacz, DorotaZ, Kika

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) ViV® 'Elena' 2025/02/11 15:44 #336441

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75816
Basiku, dzięki za ten wątek. flower

---
Na początek cytat, mówiący, co autorzy ViV Elena o nim sądzą... Jak to zwykle bywa w tekstach o serii ViV®, mamy tu do czynienia z niemal poetyckim dziełem :silly:
ViV® Elena is a strong-willed lady. Stately, voluminous and determined. She just keeps on producing flowers. Even until April. The colder it gets, the more intense the red colour becomes. A fiery diva who likes to be compared to a bouquet of flowers in the garden. Only have a terrace? Not a problem. She’s quite willing to be tamed in a large pot.
(ViV® Elena to dama o silnej woli. Dostojna, bujna i zdeterminowana. Po prostu nie przestaje kwitnąć. ​​Nawet do kwietnia. Im zimniej, tym intensywniejszy staje się czerwony kolor. Ognista diva, którą lubi się porównywać do bukietu kwiatów w ogrodzie. Masz tylko taras? Nie ma problemu. Jest całkiem chętna do oswojenia w dużej donicy.)

Z tego krótkiego tekstu, jaki by nie był, dowiadujemy się trzech rzeczy o odmianie ViV Elena:
1/ długi termin kwitnienia przez rozwijanie kolejnych kwiatów ( a więc także wypuszczanie kolejnych pąków); ta cecha raczej nie potwierdzi się w takich warunkach, jakie mieliśmy(przynajmniej ja) w ubiegłym roku, gdy już w marcu temperatury skoczyły do ponad 20C, co nie tylko szybko zakończyło produkcję nowych pąków u ciemierników, ale powodowało szybkie starzenie się już rozwniętych kwiatów
2/ Kolor kwiatów pogłębia się i staje się bardziej wyrazisty w niskich temperaturach, dlatego rośliny kupione prosto ze szklarni mogą mieć jaśniejsze barwy, których nie będą miały np w przyszłym roku, gdy wegetację rozpoczną bezpośrednio w ogrodzie
3/ nadaje się do uprawy w pojemnikach, o czym napisała we wstępniaku Basia.

Mój Helleborus x VIV Elena rośnie na stanowisku słonecznym o tej porze roku, ale dość cienistym latem. W zależności od ilości promieni słonecznych, kwiaty i pąki wydają się być bardziej czerwone, bordowe, lub nawet lekko podbite fioletem. W tym roku dokupiłam drugi egzemplarz tej odmiany, ale czekam z wysadzeniem, aż przejdą mrozy.

fot. 12.03.2024r

fot. 04.02.2025r.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/12 16:40 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik, a.nia, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Kika

--=reklama=--

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) ViV® 'Elena' 2025/02/15 20:32 #336548

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75816
VIV Elena trzy razy się kładł w tym sezonie i tyle razy się podnosił. Dziś trwał nie w pionie i nie w poziomie, a w jakiejś dziwnej, ukośnej pozycji. Zasypałam go trochę liśćmi dębu i ciemierników, które wcześniej czyściłam.

fot.15.02.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/15 20:33 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, zanetatacz, basik, DorotaZ

Ciemiernik mieszańcowy (Helleborus x hybridus) ViV® 'Elena' 2025/02/27 19:58 #337031

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 69952
Marniutko wyglądał mój młodziak po ostatnich mrozach :(

fot. 21.02.2025

Jednak podniósł się clap Łodyga troszkę zwichrowana, ale twarda i dzielnie trzyma kwiaty :kibic

fot. 27.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, zanetatacz, DorotaZ, SantaRispetto
Czas generowania strony: 0.110 s.