ViV® 'Cinzia' jest ciemiernikiem typu anemonowego czyli o kwiatach ozdobionego kryzą, otaczającą ich centrum z pręcikami. Płatki są białe z delikatnym, zielonkawo żółtym podmuchem u ich nasady. Średnica pojedynczego kwiatu, złożonego z 5 płatków, wynosi około 6 cm. W naszych warunkach klimatycznych początek kwitnienia tego ciemiernika zwykle przypada na przełom lutego i marca. Liście są typowe dla ciemierników mieszańcowych - palczaste, żywozielone i zimozielone, jednak ze względów zdrowotnych i estetycznych zaleca się ich usuwanie w momencie, gdy pąki są już dobrze widoczne nad gruntem. Cała kępa zazwyczaj osiąga około 35-45 cm wysokości. .
'Cinzia'w uprawie ogrodowej preferuje glebę przepuszczalną, o stałej lekkiej wilgotności, dobrze zdrenowaną i bez zastoin wodnych. Zimą i wiosną stanowisko powinno mieć dostęp do promieni słonecznych, natomiast latem być lekko ocienione. Odczyn gleby jest sprawą drugorzędną, ale w razie mocno kwaśnej warto dwa razy w roku podsypać roślinę dolomitem.
Uwaga! Ciemierniki są roślinami trującymi i drażniącymi skórę, dlatego wszystkie prace pielęgnacyjne powinny być wykonywane w rękawicach, by soki nie zetknęły się ze skórą.
Zeszłoroczny wpis Wojtka
wojtek napisał:
Miałem już w tym roku nie kupować ale dzisiaj u "mojego ogrodnika" wypatrzyłem ViV® Cinzia ... no i jak tu nie brać
fot. 24.03.2024
Inne ciekawe odmiany ciemierników, w tym z serii VIV znajdziesz w naszym