th napisał:
Przy okazji... taka kolejna nieścisłość... Peters nowe ciemierniki z serii Ice Breaker: 'Ruby', 'Rosy' oraz 'Bonny' przedstawia jako
Helleborus x nigercors... tymczasem Heuger opisuje je jako
Helleborus x hybridus, jedynie Ice Breaker 'Max' klasyfikuje jako
Helleborus x nigercors... to kto wie lepiej? Sprzedawca czy hodowca?

Monia, myślę, że to jakieś niedomówienie ze strony HGC, ponieważ na różnych stronach sprzedających np Ice Breaker Ruby występuje nazwa
Helleborus x nigercors. Tak wielu sprzedawców nie mogło sobie wymyśleć tej informacji. Dostają ją od producenta, czyli.... Heugera. Inna rzecz, że
H x nig. jest hybrydą, więc ktoś poszedł na skróty.
Co do braku Cozy.... Ice Braker Fancy też nie było na stronie HGC, jakby nie istniał, a był w sprzedaży w całej Europie. Może przy takim zalewie ciemierników wypuszczanych co rok, Heuger (w domyśle: pracownicy) zaczynają się gubić. Dopisek Red, po myślniku występuje ( z tego, co widziałam) tylko u Petersów. Reszta szkółek ma tak:
Co do braku niektórych ciemierników serii...Także na stronie ViV Series brakuje ciemierników, które rosną u mnie od roku w ogrodzie, a na stronie ich nie ma.
Tak więc, podsumowując, to my, ZZ, przejmujemy się tym, by informacje były pełne i prawidłowe, a firmy interesuje to, by sprzedać i kasa ma się zgadzać.