Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2024/11/09 00:17 #332037

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 924
Dwa posadzone, trzeci się już prawie sadzi, tylko Paweł mi musi wykopać korzeń po judaszowcu.. Zdjęcia będą wiosną pewnie, zabrakło nam mca, żeby wysiać trawnik.. Nowa część ogrodu na terenie po szkółce rodzi się w sporach ... polewkamax
Ostatnio zmieniany: 2024/11/09 00:18 przez SantaRispetto.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2024/11/09 00:26 #332038

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 17533
Się nie dziwię... miałaś nabyć japonki, przywiozłaś Giganty... :silly: jakaś taka lekka rozbieżność wizji się rysuje... :P tym bardziej niecierpliwie będziemy czekali na wynik końcowy i zaprezentowanie nowej oraz odświeżenie w pamięci starej części ogrodu :zdrowko
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2024/11/09 13:58 #332051

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Poll napisał:
U mnie już rosną wszystkie trzy szlachcianki. Jeśli ktoś planuje zakup, to polecam, bo rozmiar bardzo godziwy. Zapączęnie tez ładne. :tup
Pochwalenie się zatem wskazane... a przy okazji Tomasz oceni szlachetną szlachecką urodę zwyc

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2024/11/09 14:40 #332053

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75880
Moniś, nie przywiazywałabym się do myśli, że Tomasz ma dobry gust, bo jak można zauważyć z pewnych przesłanek, z tym gustem, to jest raczej byle jak. rotfl
Co do zdjęć.... Chciałabym zasilić wątek jakimiś super fotami, ale u mnie od niemal 2 tygodni panują egipskie ciemności z mżawkami, a do zdjęć potrzebne jest światło. :nie_wiem Mam uchwycony tylko moment, gdy przed wkopaniem, trzy szlachcianki zostały ustawione blisko tarasu, przy tymczasowej szopce (kto był u mnie, kojarzy). Jak tylko pogoda się zmieni, zaraz zrobię im sesję fotograficzną.

fot. 04.11.2024.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, chester633, zanetatacz, ewacz, DorotaZ, SantaRispetto

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2024/11/09 20:23 #332060

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 29621
Poll napisał:
Moniś, nie przywiazywałabym się do myśli, że Tomasz ma dobry gust, bo jak można zauważyć z pewnych przesłanek, z tym gustem, to jest raczej byle jak. rotfl
.
Wydaje mi się, że koleżanka pomyślała o sobie, a napisała o mnie :nie_wiem gwizdac

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2024/11/13 19:14 #332274

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75880
Tomek Mr napisał:
Wydaje mi się, że koleżanka pomyślała o sobie, a napisała o mnie :nie_wiem gwizdac

Kolego... :przytulam sprawa mojego złego gustu, to rzecz nie podlegająca dyskusji, myślałam, że wszyscy już o tym wiedzą? think:

U mnie nadal ciemnica, ale na rzecz mojego własnego spisu Rh zrobiłam zdjęcia, jakie dało się zrobić w tej sytuacji...

Na 'pączkowym' kolażu od lewej: Izabella Czartoryska, Anna Jagiellonka, Jadwiga Zamoyska.

fot. 13.11.2024r.

Jak widać, tylko Jadwiga Zamoyska nie ma czerwonych pędów i jest jakby z innej bajki. To ona na fotce w poprzednim moim poście stoi po lewej stronie, pomiędzy dwoma 'czerwonołoygowcami'. wink-3 Na pierwszym planie Anna Jagiellonka, w głębi Izabela Czartoryska.

.

.
Ostatnio zmieniany: 2024/11/13 19:35 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, basik, ewacz, DorotaZ

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2024/11/14 18:40 #332333

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Nie miałabym nic przeciwko takiej rabatce ze szlachciankami w moim ogródku... no ale nic z tego... będę im kibicować u Poli :zdrowko

Takie info od Hachmanna wyłapałam... skończyło się tanie zamawianie, które z uwagi na koszty przesyłki przecież wcale tanie nie było... gwizdac od roku 2025 zagramanicznym prywatnym nabywcom Hachmann będzie wysyłać bez ograniczeń tylko do Austrii, Szwecji i Francji... do innych krajów UE, w tym do Polski, natomiast wyśle, jeśli Twoje zamówienie będzie opiewać na minimum 1000 eurosków.... 037 taa... 2smiech
Zatem kto chce się jeszcze załapać na Hachmannową wysyłkę, może złożyć zamówienie do 11 grudnia... rodek najlepszym prezentem pod choinkę, ot co... zwyc potem pozostaje turystyka rodkowa do Niemiec i z powrotem :silly:

Ostatnio zmieniany: 2024/11/14 18:42 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, zanetatacz, nelu-pelu

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2025/02/09 13:43 #336367

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2839
Wbrew temu co Monika pisała wyżej, niechcący złożyłem zamówienie na jednego rododendrona u Hachmana i zostało przyjęte. Anulowałem je , może ktoś będzie zamawiał z ww sklepu i chciałby przygarnąć jednego rododendrona do paczki ? Oczywiście dołożę do kosztów wysyłki .
„Tylko najlepsi mają chwilę zwątpienia”
Za tę wiadomość podziękował(a): th

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2025/02/09 17:30 #336372

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Leonidasie... ooo... to ciekawe, ale myślę, że to kwestia ustawień i Twoje zamówienie przyjął automat, natomiast prawdopodobnie zweryfikowałby je wkrótce czynnik ludzki i kazał domówić do 1000 euro :silly:

A jaki rodek Ci się marzy ???

Ja nieustannie pożądam 'Principessy'... i paru Duńczyków 2smiech

Ostatnio zmieniany: 2025/02/09 17:32 przez th.

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2025/02/09 18:50 #336378

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 29621
th napisał:
Ja nieustannie pożądam 'Principessy'... i paru Duńczyków 2smiech

Możesz mieć duży kłopot z miejscówką u siebie...ale ja mam zwolnioną rabatę, gdzie mogłabyś podziwiać w czasie rodzinnych odwiedzin :przytulam

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2025/02/09 20:13 #336382

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Całkiem możliwe jest to o czym piszesz Moniko , tylko 1000 € to ponad 30 rododendronów trzeba by było całe forum zaangażować :blink:

Jaki rododendron ?
Jak się uda do kogoś dokleić do paczki to pachysanthum 'Rosa Best’ a jak nie i da radę to sam zorganizuję zakup i jeszcze w kręgu zainteresowań jest mały Duńczyk Brick’s

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2025/02/09 23:08 #336392

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Leonidasie... pamiętam, że Hachmannową fotę 'Rosa Best' pokazywałeś te 2 lata temu w wątku duńskim... tylko podpisałeś ją wtedy 'Pink Best' i wyszukiwarka za nic nie chciała mi pokazać takiego rodka... gwizdac co ja się go wtedy naszukałam... :silly: a piękny Ci on z tym brązowym kutnerem i do tego zdaje się, że liście wyginają mu się łódkowato, pokazując kontrastowe, jasne indumentum... :mniam przygarnęłabym a owszem zwyc

Zresztą 'Brick's Dane' też mi się podoba... i tak o (prawie) każdym Duńczyku mogę 2smiech

Tomasz... czyżbyś wywalił 'Marcela'? gwizdac I nie będziesz sadził paproci?! :woohoo: To nie ma sprawy, ja Ci mogę tę rabatę obsadzić... zwyc bo mój kłopot z miejscówką ma charakter permanentny.. i to się nie zmieni 2smiech

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2025/02/10 05:50 #336395

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
To może o nowościach... bo firma CIEPŁUCHA na ten sezon znacznie poszerzyła swoją ofertę zwyc

Na pierwszy strzał... kolekcja Rhodo Elita, którą - przypomnę - tworzyły, choć zasadniczo nie wszystkie były dostepne... gwizdac odmiany:

> 'Aesthetica' (Rh smirnowii x Rh bureavii)
> 'Bengt's Bear' (Rh. pachysanthum x Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum)
> 'Edelweiss' (selekt Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum)
> 'Elya' [(Rh Fabia Group x Rh bureavii) x Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum])
> 'Foxy Lady' (hybryda Rh yakushimanum)
> 'Fuju-kaku-no-matsu' (selekt Rh makinoi)
> 'Hydon Velvet' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh bureavii)
>' Ken Janeck' (selekt lub hybryda Rh degronianum subsp. yakushimanum)
> 'Little Bear' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh tsariense)
> 'Lynx' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh bureavii)
>
'Oberschlesien' (Rh insigne x Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum)
> 'Rauhreif' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh smirnowii)
> 'Ruth Davis' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh degronianum subsp. heptamerum)
> 'Teddy Bear' (Rh 'Lem's Form x Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum)
> 'Yaku Angel' (selekt Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum)

oraz gatunki:

> Rh wasonii
> Rh wiltonii

W tym sezonie do Rhodo Elity dołączają następujące odmiany:

> 'Circus' (Rh Fabia Group x Rh 'Purple Splendour')
> 'Dodori' (Rh 'Hotei' x Rh Volker Group)
> 'Golfer' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh pseudochrysanthum)
> 'King's Ride' (Rh insigne x Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum)
> 'Lullaby' (Rh 'Fantastica' x Rh dichroanthum subsp. scyphocalyx)
> 'Lem's Form (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh bureavii)
> 'Maifreude' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh 'Britannia')
> 'Makiyak' (Rh makinoi x Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum)
> 'Parsifal' (Rh haematodes x Rh makinoi))
> 'Queen Bee' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh tsariense)
> 'Robin' vel 'Robbins' (selekt lub hybryda Rh bureavii)
> 'Silber' (selekt Rh makinoi)
> 'Silver Lady' (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh smirnowii)
> 'Viking Silver' :woohoo: clap clap clap (Rh degronianum subsp. yakushimanum var. yakushimanum x Rh pachysanthum)
> 'Yaku King' (Rh 'King Tut' x Rh 'Koichiro Wada')

oraz gatunki:

> Rh campanulatum subsp. aeruginosum
> Rh flinckii
> Rh pachysanthum
> Rh pseudochrysanthum
> Rh wightii
> Rh taliense

jak również krzyżówki gatunków, które wyszły spod ręki Bengt'a Carlssona

> Rh brachycarpum x Rh auriculatum
> Rh clementinae x Rh roxieanum
> Rh orbiculare x Rh platypodum
> Rh yakushimanum x Rh adenopodum
> Rh yakushimanum x Rh campanulatum

> 'Brava Diva' (mocno zróżnicowane siewki, krzyżówki krzyżówek (Rh bureavii x Rh pachysanthum) x (Rh brachycarpum x Rh macabeanum pod wspólną nazwą handlową)

Z katalogu zwyc

Ostatnio zmieniany: 2025/03/14 02:29 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, zanetatacz, rhodoman, nelu-pelu, a.nia, Leonidas

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2025/02/10 18:59 #336414

• rhodoman
  • rhodoman Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Różaneczniki, to wszystko.
  • Otrzymane podziękowania: 483
O, na bogato.

'Brava Diva' bardzo fajna, ale w tym przypadku nie powinno się tworzyć nazwy odmianowej, bo nawet na obrazku widać, że rozrzut kolorków jest duży.

Jeszcze korekta, bo widzę, że wkradł im się drobny błąd. Ten ich 'Parsifal" to holenderski 'Parsifal' (tj. haematodes x makinoi) a nie niemiecki 'Hachmann's Parsifal', czyli 'Mars' x 'Direktör E. Hjelm'. Wiem, bo sam mam takiego z innego źródła i widzę na obrazku, że to Holender.
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, a.nia

Co tam wśród rodków piszczy... rzecz o nowinkach i ciekawostkach na rynku rododendronów 2025/03/03 18:52 #337262

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jak ktoś był by zainteresowany to Rododendron Queen Bee jest dostępny w Internetowym Centrum ogrodniczym Ciepłucha .
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, zanetatacz, nelu-pelu
Moderatorzy: th
Czas generowania strony: 0.136 s.