|
Witamy,
Gość
|
|
Przyszła kolekcja maków wschodnich (Papaver orientale) – to klasyczne, duże, efektowne odmiany o wysokości ok. 70–100 cm, kwitnące w maju-czerwcu.
Oto krótki opis 7 zamówionych odmian na podstawie ich typowych cech: Papaver orientale – klasyczny mak wschodni, płatki cienkie, satynowe lub pomarszczone, intensywnie czerwony. Effendi – delikatny pomarańczowo-różowy (pale orange-pink), z frędzlami i czarnym środkiem, bardzo elegancki i subtelny. Garden Glory – intensywny łososiowo-pomarańczowy/salmon-pink, często półpełny lub pełny, z czarnym okiem, daje mocny akcent koloru. Helen Elisabeth (lub Hellen Elisabeth) – klasyczny łososiowo-różowy/salmon-pink, satynowe, faliste płatki, bez ciemnego plamienia lub bardzo delikatne, świeży i jasny. Picotee – biały z szerokim, pomarańczowo-czerwonym brzegiem (picotee), bardzo kontrastowy i dekoracyjny, płatki często pofalowane. Royal Wedding – czysta biel z czarnym lub ciemnofioletowym środkiem i plamami u nasady, dramatyczny i ślubny efekt. 'Ruffled Patty' (podobna nazwa) – podwójny, pofalowany, śliwkowo-różowy/lawendowo-plum z frędzlami, bardziej nietypowy i rustykalny kolor. Mam miks: biel, pomarańcz/łosoś, róż, delikatny pomarańcz-róż i śliwkowo-fioletowy akcent – to pozwoli na piękną, zróżnicowaną rabatę! Propozycje aranżacji rabaty wyszukane w fachowych źródłach Najprostszy i najefektowniejszy sposób (klasyczna rabata bylinowa):Tył / środek: Garden Glory i Effendi (najmocniejsze pomarańczowo-łososie – dają „bum”). Przód / boki: Royal Wedding (biel rozjaśnia i kontrastuje) + Picotee (biało-pomarańczowy brzeg ładnie łączy). Akcenty po bokach lub w grupach: Helen Elisabeth (jasny róż) i Ruffled Party (śliwkowy – doda głębi i nietypowości). Sadź w grupach po 3–5–7 sztuk każdej odmiany, odstępy 40–50 cm. Styl „romantyczny/pastelowy” – dominacja jasnych: Royal Wedding + Helen Elisabeth + Picotee w większych ilościach, a Garden Glory i Effendi jako mocniejsze akcenty, Ruffled Party w małej grupie dla kontrastu. Styl dramatyczny – Royal Wedding i Picotee na jasne tło, a ciemniejsze (Garden Glory, Effendi, Ruffled Party) w skupiskach. Po kwitnieniu maki wschodnie zasychają (idą w stan spoczynku latem) – idealnie sadzić za nimi późniejsze byliny: rudbekie, jeżówki, szałwie omszone, krwawniki, echinacea, liatry, gaury, czy trawy jak stipa lub miscanthus. Mam dużo możliwości i zastanawiam się, jak najlepiej wyeksponować moje nowe maki. Posiadam: fragment łąki, rabaty wokół drzew, trawnik na piaszczystej, suchej górce z rabatami po bokach Które miejsce będzie najlepsze dla maków wschodnich? Jak je najlepiej rozplanować i wyeksponować? Czy lepsza będzie czysta rabata makowa, czy raczej rabata mieszana (np. przy ścieżce prowadzącej na łąkę)? Najlepsze miejsce dla maków wschodnich to zdecydowanie rabaty po bokach trawnika na piaszczystej suchej górce. Dlaczego akurat tam jest najlepiej: Piaszczysta + sucha gleba + wzniesienie- dokładnie to, co maki uwielbiają najbardziej (doskonały drenaż, nie gniją korzenie, znoszą suszę jak mało które byliny). Górka- kwiaty są widoczne z daleka, z trawnika, z tarasu – efekt „wow” gwarantowany. Pełne słońce na wzgórzu prawie zawsze lepsze niż w dole. Po bokach trawnika są już gotowe rabaty – wystarczy je tylko mądrze zagospodarować. Drugie miejsce (bardzo blisko): rabata mieszana przy ścieżce prowadzącej na łąkę – super widoczna, prowadzi oko i idealnie łączy ogród z łąką. Trzecie (słabsze): fragment łąki – wygląda naturalnie, ale trawa szybko zarasta, a po kwitnieniu maki zostawiają „dziury”. Najgorsze: rabaty wokół drzew – cień + korzenie drzew - słabe kwitnienie i słabszy wzrost. Czysta rabata makowa vs mieszana? Zdecydowanie mieszana! Maki kwitną tylko 3–4 tygodnie (maj/czerwiec), potem liście żółkną i zasychają – czysta rabata makowa latem wygląda fatalnie. W mieszanej sadzisz je w grupach, a resztę wypełniasz roślinami, które przejmują pałeczkę (jeżówki, szałwie omszone, rudbekie, krwawniki, gaura, trawy ozdobne, czosnki, kocimiętka). Efekt cały sezon! Jak to najlepiej wyeksponować na górce (mój wybór nr 1 ) Posadzić w długich, falujących grupach po 5–7 sztuk tej samej odmiany (nie pojedynczo!). Tył rabaty (wyżej na zboczu): Garden Glory + Effendi + Ruffled Party (mocne kolory – pomarańcz, łosoś, śliwka). Środek/ przód: Helen Elisabeth + Picotee + Royal Wedding (jaśniejsze i białe – rozjaśniają i łączą). Odstępy 40–50 cm, glebę lekko wymieszaj z piaskiem/grubym żwirem jeśli trzeba. Na brzegu rabaty niskie byliny (szałwia, kocimiętka, lawenda) + trawy (stipa, miscanthus) – ładnie „zmiękczają” brzeg. Szybki plan działania: Wybierz górkę (lub ścieżkę) – tam będzie najładniej. Zrób szkic (nawet na kartce): które odmiany gdzie. Dodaj 6–8 gatunków „wypełniaczy” (ja chętnie podpowiem konkretną listę, jeśli powiesz ile metrów rabaty masz). Sadź teraz (marzec–kwiecień) lub jesienią – maki wschodnie najlepiej przyjmują się wiosną. Wplatanie pojedynczych maków To zdecydowanie najlepsza strategia- powplatać je pojedynczo lub po 2–3 w różnych miejscach rabat – tam, gdzie chcesz mieć mocny akcent kolorystyczny w maju-czerwcu. Mak wschodni bardzo dobrze się rozsiewa, więc za 2–3 lata możesz mieć już naturalne kępy i większe plamy koloru. W międzyczasie pojedyncze rośliny będą wyglądały jak celowe „soliterki” w rabacie – to bardzo modny i naturalny efekt. Pod wysoką gruszą (bez cienia → pełne słońce + sucha gleba) Mam już bardzo dobry zestaw startowy: ślazówka biała – wysoka, delikatna, biała, kwitnie latem, idealnie wypełni przestrzeń po makach złocienie, żółte, długo kwitnące, super na suchym miejscu żmijowiec ( Echium vulgarey) – wysoki, -niebieski, miododajny, lubi suszę To już tworzy ładną, suchą, letnio-kwitnącą bazę. Mak wschodni idealnie tu pasuje – doda wiosennego „bum” koloru, a potem znika i nie przeszkadza reszcie. Najlepsze odmiany maków do wplecenia pod tę gruszę (moja rekomendacja): Royal Wedding (czysta biel + czarny środek) → najbardziej elegancki wybór – biel idealnie komponuje się z białą ślazówką i złocieniami, kontrastuje z niebieskim żmijowcem, wygląda bardzo świeżo i „czysto” Picotee (biały z pomarańczowo-czerwonym brzegiem) → dodaje delikatnego koloru, nie przytłacza, ładnie łączy biel z ewentualnymi ciepłymi akcentami Helen Elisabeth (jasny łosoś/róż) → jeśli chcesz trochę więcej koloru, ale nadal subtelnie – pasuje do ślazówki Nie zaleca się tu na początek najmocniejszych: Garden Glory i Effendi (zbyt intensywne pomarańcze/łososie mogą „bić” po oczach w takim delikatnym zestawie). Ruffled Party (śliwkowy) też lepiej gdzie indziej, bo wprowadza ciemniejszy, rustykalny ton. Mam też rozplanowane kolejne rabaty, ale nie wiem, czy jesteście zainteresowani. |
|
Miłego dnia!
Kasia zielonozakreceni.pl/forum/ogrody-zielono-zakreconych/10445-skosny-ogrod-na-lisiej-gorze Orfeuszowy świat w ogrodzie na lisiej górze Jest mowa kwiatów tajemna i cicha
Ostatnio zmieniany: 2026/03/02 21:06 przez Katarzyna2021.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku
|