Tomku, dzięki za te cytaty, ale ja nie widzę w nich dowodu na to, że uprawiane u nas rośliny są tym, czy innym gatunkiem. Opis Rickarda może pasować do jednego i drugiego, natomiast, czy drugie stwierdzenie jest poparte jakimś konkretnym przyczynkiem do rozróżnienia tych dwóch gatunków?
Być może jest tak, jak napisano w 'Fern Grower's Manual', nie jestem aż takim wielkim znawcą rodzaju
Arachniodes, ale dla mnie samo stwierdzenie bez uzasadnienia nie jest dowodem. Co jest napisane w opisie ogólnym? Czym się różnią?
Ja w swoim wpisie oparłam się na Hardy Fern Library, bo przemawia do mnie wyłuszczenie różnicy pomiędzy gatunkami (różnica ilości długich listków przed gwałtownym zwężeniem frondu).
Often known in the trade as A. aristata, which it resembles. A. simplicior is usually less divided, but this varies, and an easier difference is seen in the abrupt reduction to smaller pinnae, here after only 3-4 larger ones. In A. aristata there are 5 or more large pinnae pairs prior to the abrupt reduction, though young plants may also confuse the observer.
Wiele razy rozmawialiśmy na temat niejednoznaczności klasyfikacji paproci, więc myślmy każde, co chcemy myśleć. Być może oboje w pewnym stopniu mamy rację, bo
A.simplicior wg niektórych źródeł, to forma
A. aristata.
Tytuł wątku niech zostanie, jeśli ktoś przebada oba gatunki, szybko po świecie miłośników paproci rozejdzie się, jaka faktycznie jest prawda. Tak było np z nerecznicą 'Jurassic Gold', póki Fraser- Jenkins jej nie przebadał
.