Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade'

Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade' 2025/05/13 08:30 #342811

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 31517
Czy ktoś z Was widzi jakieś różnice pomiędzy gatunkiem, a odmianą 'Jade'? Bo ja na przykład nie :P Powiedziałbym nawet, że gatunek jest u mnie większy, Jsst też możliwość, że szkołka nie dopisała na labelce nazwy odmiany,,,albo inna z rozpędu taką skopiowała ;)

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, nelu-pelu, ewacz, dultom, Borislava.Kirilova

Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade' 2025/06/10 12:58 #345778

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17727
Dość długo siedziała pod osłoną, ale uszła przymrozkom i 23 maja cieszyłam się jej widokiem

Jednak którejś kolejnej nocy bez zapowiedzi temp. musiała spaść bardzo bo od razu to odczuła
20250531
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, Franusiowa, ewacz, DorotaZ

--=reklama=--

Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade' 2025/08/02 09:49 #348691

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34576
Tomek Mr napisał:
Czy ktoś z Was widzi jakieś różnice pomiędzy gatunkiem, a odmianą 'Jade'? Bo ja na przykład nie :P Powiedziałbym nawet, że gatunek jest u mnie większy, Jsst też możliwość, że szkołka nie dopisała na labelce nazwy odmiany,,,albo inna z rozpędu taką skopiowała ;)

U mnie gatunek jest duuuużo większy, bo osiągnął w tym sezonie ponad 1m średnicy. Ale z opisu Poli wynika, że gatunek ma być większy... czyli prawidłowo.
'Jade' jest dużo mniejsza, ale też kilka lat młodsza. W kolorze, świetlistości liści różnicy nie widzę żadnej. Przyrasta dość szybko, ale i gatunek szybko mi się rozrósł.

Ostatnio zmieniany: 2025/08/02 09:51 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, halszka, janka.p, DorotaZ

Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade' 2025/08/03 09:33 #348715

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Efkaraj napisał:
. Ale z opisu Poli wynika, że gatunek ma być większy... czyli prawidłowo.
'Jade' jest dużo mniejsza, ale też kilka lat młodsza. W kolorze, świetlistości liści różnicy nie widzę żadnej. Przyrasta dość szybko, ale i gatunek szybko mi się rozrósł.

Ewo, według opisu to odmiana 'Jade' ma być dynamiczniejsza i mocniejsza...wywnioskowałem, że również powinna być większa. Ja róznicy nie widzę. Dla mnie to chwyt reklamowy. podobny do wietlicy japońskiej 'Godzilla', która u mnie w tym roku została przechrzczona na ' Mini Godzilla' 2smiech . Przykładów znamy więcej...chociażby Polystichum aculeatum 'Zillertal Mini'
W najnowszej, swojej książce Martin Rickard, wcale nie wspomniał o istnieniu takiej odmiany :nie_wiem
Widząc wietlice w ogrodzie Poli dochodzę do wniosku, że na wielkość rośliny dużo większy wpływ mają warunki glebowe, czy inne sprzyjające czynniki w danym ogrodzie...;)

Moje Polystichum polyblepharum zakupione z dopiskiem 'Jade'

Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, Efkaraj, dultom, DorotaZ

Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade' 2025/08/03 10:26 #348718

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34576
Tomku, przeczytałam teraz Twój opis gatunku i... no, masz rację. Bo czy gatunek będzie miał 60cm, a odmiana 40-80cm, to co to właściwie za różnica :nie_wiem chyba że weźmiemy pod uwagę to słowo "nieco" mocniejszy wzrost... tylko też nic nie wnosi. Ale producenci wykorzystują sytuację na rynku i dla "zbieraczy" mają nowe odmiany :D
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, halszka

Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade' 2025/08/03 12:06 #348731

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8382
Jade pojawił się ostatnio w Jucce, a że nie miałam, to nabyłam 2 szt. (jeden do miejskiego, a drugi do leśnego) :mlotek :mur . Gatunku u mnie pod dostatkiem krecigl .
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Efkaraj

Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade' 2025/08/03 13:05 #348738

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Halino, to wyjatkowo ładna paproć, więc ja bym nie ubolewał ;).
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka

Paprotnik wielołuskowy syn. paprotnik japoński/ orzęsiony (Polystichum polyblepharum) 'Jade' 2025/08/03 13:14 #348739

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8382
Tomaszu, ja to wiem, a egzemplarze, które kupiłam, też są dorodne, ale ogródki nie z gumy i to oznacza, że będzie mniej miejsca na paproty, których jeszcze nie mam :diabelek
A one nawet wydają się inne niż gatunek, bo liście mają jaśniejszy odcień, Ale to zapewne kwestia uprawy w określonych warunkach i w ogródku już nabiorą ciemniejszej barwy.
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/08/03 13:14 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.127 s.