Wysokość do 300 cm taki już prawie olbrzym w naszym ogrodach jeśli chodzi o trawy. Liście dekoracyjne, szerokie, zielone z nieregularnymi, żółto-białymi maźnięciami ( kiedyś nazwałem go zapleśniały ) Liście ładnie przewieszają się. Kwiaty w naszym klimacie nie kwitnie - przynajmniej ja o tym nie słyszałem. Inne cechy szybko rośnie tworzy zwartą kępę i nie wykłada się. Zimę znosi dobrze = bez okrywania. Warto w pierwszym roku zabezpieczyć.
Minusem jest szybkie zamieranie liści dolnych, wygląda jak podsuszony. Warto podsadzić mniejszymi trawami aby zakryć ten mankament.
Ostatnio zmieniany: 2019/09/10 19:55 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, edyta, piku, labedzia33, jola, beatazg, Elżbieta
Miscanthus giganteus ALIGATOR 'Lottum' PBR
nazwa handlowa: Miscanthus ×giganteus ALIGATOR
nazwa hodowlana: Miscanthus ×giganteus 'Lottum' Miskant olbrzymi ALIGATOR 'Lottum'
Pierwsza publikacja: ; odkrywca, hodowca (selekcjoner): Josef Hendrik Vergeldt; wprowadzenie do handlu:
Szukając informacji o tej odmianie znalazłam w sieci założony już wątek ,którego nie ma w bazie i jak wynika z informacji , miskant ten ma dwie nazwy .
Rośnie u mnie od roku , słabo przyrasta , rozkłada się na boki , a wysokość to może 40 cm . Jak podrośnie na pewno będzie interesujący
Beata
Ostatnio zmieniany: 2021/07/21 08:24 przez beatazg.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Elżbieta, wojtek, Maggie