Gnojówka to produkt rozkładu zielonej masy z roślin-chwastów bogatych w mikro i makroelementy, zachodzący w środowisku wodnym pod wpływem powietrza o dość wysokiej temperaturze.
W zależności od tejże temperatury i częstości mieszania mikstury, fermentacja trwa od kilku dni do kilku tygodni. Im cieplej, tym krócej!
Najczęściej rozcieńczone gnojówki stosuje się do nawożenia roślin, ale rozcieńczone mocniej, bywają też używane do oprysków roślin, żeby zniechęcić owady szkodniki do żerowania na nich.
3 magiczne składniki niezbędne do produkcji to:
- beczka,
- woda,
- zielona masa (pokrzywa, żywokost, skrzyp, mniszek, itp.).
Proporcje nie są aż tak bardzo ważne. Ja najczęściej napełniam beczkę do 3/4 objętości i dopełniam zieloną masą.
Moje pierwsze gnojówki robiłam ze
skrzypu, bo tego chwastu miałam w ogrodzie bardzo dużo. Skrzyp charakteryzuje się tym, że zawiera w swoim składzie sporo krzemu, a ten z kolei wzmacnia, usztywnia tkanki roślin.
Aromat gnojówki skrzypowej (skrzypówki) jest baaaardzo intensywny
Szczerze polecam
Regularne zbieranie skrzypu w ogrodzie doprowadziło do prawie całkowitego jego zaniku. A już zdążyłam go polubić
Zapraszam do dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem w tej wielce aromatycznej materii